CIA naredila pucanje na nevinu obitelj: Ubijene majka i beba

CIA naredila pucanje na nevinu obitelj: Ubijene majka i beba

Tekst: H.A.
Screenshot: Youtube
Foto: AFP

RODBINA misionarske obitelji koja je ubijena 2001. godine kada je CIA naredila peruanskoj vojsci da sruši njihov avion optužuje vladu SAD-a za zataškavanje.

Jim i Veronica Bowers radili su kao misionari u džungli u Sjevernom Peruu, zajedno sa svoje dvoje djece, šestogodišnjim Coryjem i bebom Charity, vraćali su se malim avionom u kamp kada  ih je počeo pratiti CIA-in avion. Misleći kako se radi o avionu u kojemu se nalaze krijumčari droge CIA je naredila peruanskim zračnim snagama da sruše avion. Da su provjerili broj na repu aviona shvatili bi da se radi o avionu koji je u vlasništvu crkve.

Na snimci koja je objavljena u SAD-u čuje se kako CIA-ini agenti raspravljaju o putnicima aviona pitajući se jesu li trgovci drogom ili krijumčari oružja. Skoro dva sata CIA-in avion kružio je oko aviona Bowersovih, a na kraju su naredili "Pucaj!".

"Jesi li siguran da su kriminalci", pitao je agent Peruance, koji su odgovorili pozitivno. Jedan od agenata tada je rekao drugom da misli da čine pogrešku. Kada su shvatili da zaista čine pogrešku već je bilo prekasno. Putnici u avionu vrištali su su "Ubijaju nas, pomozite nam, molim vas, ubijaju nas". Drugi CIA-in agent je povikao u jednom trenutku: "Recite mu da prestane pucati. Ne pucajte. Ne, ne", panično je vikao, ali Veronica Bowers je već bila pogođena metkom koji je prošao kroz njeno tijelo i zabio se bebi, koja joj je sjedila u krilu, u lubanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pilot Kevin Donaldson, iako ranjen u obje noge, uspio je sletjeti na rijeku.

Nakon devet godina istrage protiv 16 CIA-inih pripadnika podnesene su disciplinske mjere iako CIA i dalje tvrdi kako nitko od agenata nije prekršio zakon. ABC doznaje kako je jedan od agenata kao disciplinsku mjeru dobio samo opomenu napisanu u njegov dosje.

"Dosta mi je ova vlade. Samo lažu i zataškavaju sve. Mislim da neki ljudi moraju završiti u zatvoru", izjavio je otac poginule Veronice Bowers.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara