CIA NE ISKLJUČUJE NUKLEARNU SURADNJU KINE I PAKISTANA

CIA ne isključuje mogućnost da kineske tvrtke pomažu Pakistanu u izradi vojnog nuklearnog programa, iako Pakistan tvrdi suprotno, objavila je američka obavještajna agencija u izvješću predanom američkom Kongresu u petak.

"Ne možemo isključiti mogućnost kontakta između kineskih stručnjaka i osoba koje rade na programu nuklearnog oružja Pakistana, kaže se u izvješću CIA-e.

CIA podsjeća da se Peking u svibnju 1996. obvezao Washingtonu da neće pomoći nuklearnim ustanovama koje nisu pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američka obavještajna agencija upozorava također da su "kineski pojedinici nastavili raditi s Pakistanom i Iranom na projektima balističkih raketa u prvom dijelu 2003. godine.

Uz pomoć Kine Pakistan je mogao proizvesti niz balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa. Kina je također pomogla Iranu da postane neovisna u proizvodnji balističkih raketa, precizira izvješće.

"Uz to su kineska poduzeća stavila na raspolaganje dijelove raketa za civilnu i vojnu upotrebu, sirovine i/ili pomoć nekim drugim zemljama koje zabrinjavaju, poput Irana, Libije i Sjeverne Koreje", dodaje CIA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara