CIA u Guantanamo Bay prebacivala zatvorenike i iz Hrvatske

U ZATVORU Guantanamo na Kubi Sjedinjene države trenutno drže oko jedanaest tisuća zatvorenika, a neki od njih tamo su transferirani i iz Hrvatske, stoji u izvješću Amnesty Internationala, koje se bavi  svjetskom mrežom CIA-inih zatvora.

U izvješće pod nazivom "Secret detention in CIA Black Sites" stoji kako cilj uspostavljanja mreže logora nije samo zadržati one koji su osumnjičeni za terorizam i one koji ih podržavaju, neg i skupiti informacije kroz dugotrajna ispitivanja koja ne podliježu nikakvoj kontroli niti zakonima.

"Najveći dio aktivnosti obavlja se u vojnim logorima pod američkom kontrolom u Afganistanu i Iraku te u Guantanamo Bayu na Kubi. U Guantanamo Bayu američke snage drže najmanje jedanaest tisuća ljudi." - navodi se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina ih je transferirana iz Afganistana, Pakistana i Iraka, a manji dio na Kubu je transferiran iz Hrvatske, Albanije, Bosne, Makedonije, Gambije, Indonezije, Italije, Jordana, Kenije, Libije, Malezije, Sudana, Tanzanije i Zambije." - tvrdi Amnesty International.

Vladajući u Hrvatskoj ne znaju ništa o cijeloj aferi. Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt kazala je Novom listu da nijedan zatvorenik nije transferiran službenim putem, odnosno predan američkoj vojsci.

"Nemam informaciju da je Amnesty objavio da su zatvorenici u Guantanamo transferirani i iz Hrvatske. Da je netko transferiran onako kako to procedura nalaže, to bi išlo preko Ministarstva pravosuđa. Međutim, mi nikad nismo dobili takav zahtjev. Da jesmo, sigurno bih to znala jer bih morala potpisati transfer." - ustvrdila je ministrica pravosuđa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara