CIAMPI IZNOSI USTAVNA OGRANIČENJA ZA SUDJELOVANJE RIMA U RATU

Italija ni u kojem slučaju ne smije sudjelovati u ratu protiv Iraka bez odobrenja Vijeća sigurnosti UNa zbog ograničenja koja joj postavlja vlastiti Ustav, piše u subotu list Corriere della Sera nakon sastanka održanog u petak navečer između najviših talijanskih dužnosnika.

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi sazvao je sastanak s premijerom Silviom Berlusconijem, potpredsjednikom vlade Gianfrancom Finijem, ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem i podtajnikom vlade Giannijem Lettom kako bi se odredile, na temelju Ustava, granice mogućeg talijanskog sudjelovanja u ratu protiv Iraka.

Na temelju onoga što s tog sastanka prenosi Corriere della Sera, Italija ne smije ni u kojem slučaju sudjelovati u vojnim operacijama bez odluke Vijeća sigurnosti. Ako će doći do angloameričkog napada na Irak bez odobrenja UN-a, Italija u njemu ne bi smjela sudjelovati čak niti ako bi prethodno tako nešto izglasao talijanski parlament. Jedino nakon odluke UN-a talijanski bi parlament mogao odobriti upućivanje talijanskih snaga u Irak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Članak 11. talijanskog Ustava određuje sudjelovanje u eventualnoj vojnoj interveciji protiv Iraka. "Italija odbacuje rat kao instrument napada na slobodu drugih naroda i kao sredstvo rješavanja međunarodnih sporova", stoji uz ostalo u članku 11. talijanskog Ustava.

Čini se da Italija ne bi smijela dopustiti niti nadlijetanje ili logističku upotrebu talijanskog prostora američkim snagama u slučaju unilateralnog napada na Irak jer bi to bilo "pasivno" sudjelovanje u ratu, piše list.

Ciampi je upozorio vladu desnog centra o ustavnim ograničenjima, posebno stoga što se čini da je Washington, bez obzira na opovrgavanje Rima, zatražio od Italije sudjelovanje sa zrakoplovima i posebnim protubakteriološkim jedinicama u ratu protiv Iraka. Iz Pentagona su također dali do znanja kako bi talijanski transportni zrakoplovi G-222 bili povoljni za prebacivanje američkih snaga do pista u Kurdistanu koje su izgradili Kurdi s američkim novcima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara