Ciampi: Jedno stalno mjesto za EU u Vijeću sigurnosti

PREDSJEDNIK talijanske republike Carlo Azeglio Ciampi ponovio je u četvrtak da bi reformom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo uspostaviti jedno stalno mjesto za Europsku uniju koja sada već ima 25 zemalja članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći u Rimu na kraju trodnevnog seminara za talijanske veleposlanike u svijetu, Ciampi se uz ostalo zauzeo za reforme UN koje će omogućiti učinkovito djelovanje svjetske organizacije. Zauzimajući se za stalno mjesto EU u Vijeću sigurnosti Ciampi je rekao da bi se time osigurala "jedinstvena europska nazočnost" i "narodima koji čine veliku europsku kuću omogućilo da govore jednim glasom".

Prema pisanju talijanskog tiska, talijanska se vanjska politika pribojava da bi jednostavnim proširenjem sa sadašnjih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN na nove, prvenstveno Japan i Njemačku, Italija ostala izvan skupine zemalja koje žele nešto značiti na međunarodnoj pozornici. UN bi, po ocjeni Rima, bila pravednija organizacija kad bi se reformom osiguralo da stalne članice Vijeća sigurnosti budu pojedine zajednice zemalja ili potkontinenti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara