Ciampiju nagrada Karla Velikog

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi dobitnik je ovogodišnje nagrade Karla Velikog koja mu je u četvrtak uručena u zapadnonjemačkom gradu Aachenu. L

Ciampi je ovogodišnju nagradu dobio zbog svog, kako je priopćeno, "neumornog angažmana za jedinstvo Europe". Gradonačelnik Aachena Juergen Lindner nazvao je Ciampija "velikim državnikom" i "posrednikom između svjetova".

Ciampi je obraćajući se okupljenim gostima među kojima je bio i njemački predsjednik Horst Koehler i španjolski kralj Huan Carlos, Europljane pozvao na oživljavanje vjere u zajedničku Europu. "Bez zajedničke političke volje i bez zajednice povjerenja europskih naroda i Europski ustav je beznačajan", zaključio je Ciampi obraćajući se okupljenima u aachenskoj krunidbenoj kapeli Karla Velikog.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna nagrada Karla Velikog, kao jedna od najznačajnijih europskih nagrada, dodjeljuje se od 1950. osobama ili institucijama koje su se na poseban način istaknule u procesu europskog ujedinjenja. Nagradu su dosad, između ostalih, primili i Winston Churchill, Bill Clinton te papa Ivan Pavao II.

(Hina) xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara