Čičak: Željko Sačić je naredio da se uz ubijene civile u Gruborima podmetne oružje

Čičak: Željko Sačić je naredio da se uz ubijene civile u Gruborima podmetne oružje

Foto: Dragan Matić / Cropix

ŠEF HHO-a Ivan Zvonimir Čičak mogao bi biti ključna osoba u podizanju optužnice protiv Željka Sačića za ubojstva civila u selu Grubori dvadesetak dana nakon Oluje. Iako kao tadašnji zamjenik zapovjednika Specijalne policije Sačić nije bio na terenu kad su njegovi podređeni 25. i 26. kolovoza 1995. likvidirali 6 starijih srpskih civila, Čičak tvrdi da ima dovoljno dokaza koji ukazuju da je zločin zataškavao baš Sačić i da je tada ubijeno 11 civila.

Sačić naredio podmetanje oružja, policajci odbili, pa dobili otkaz

"Sačić je u Grubore došao 24 sata nakon ubojstava i naredio dvojici kriminalističkih policajaca koji su obavljali očevid da uz ubijene civile ostave oružje. Krim-policajci, Ivica Vrtičević i Jozo Bilobrk odbili su to naređenje, a nedugo poslije su dobili otkaz", tvrdi Čičak u razgovoru za Index.

Šef HHO-a kaže da su Vrtičević i Bilobrk o okolnostima zataškavanja zločina i Sačićevoj odgovornosti za Grubore dali iskaz početkom dvijetisućitih na Haškom sudu i da su njegove tvrdnje zasnovane upravo na tom svjedočenju.

Sačić: Napada me Kosorica jer sam politički sve jači

Sačić je za Index u nekoliko navrata kazao da takva dokumentacija i iskazi ne postoje, da bi potom ustvrdio da se ne radi o originalnim dokumentima. Na tu dokumentaciju Čičak je podsjetio javnost na jučerašnjoj konferenciji za tisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Taj iskaz nije relevantan, to je krivotvorina! Taj lažljivac radi za račun Kosorice, i sam je rekao da svaki tjedan s njom pije kavu. Ona mu je naložila da me napadne zato što politički jačam, pa sam joj prijetnja", izjavio je Sačić za Index.

Sačićeva najčešća meta - Mladen Bajić

Politički angažman Željka Sačića poklopio se s optužnicama koje je za Grubore u prosincu prošle godine DORH podigao protiv trojice pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko koji su bili pod njegovim zapovijedanjem. I Sačić je 17. prosinca 2010. priveden istražnom sucu na ispitivanje, ali protiv njega nije podignuta optužnica. DORH, međutim, i dalje provodi istragu, a Sačić u govorima na prosvjedima branitelja najčešće i najžešće napada upravo Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika.

Osim navodnog utjecaja na ljude koji su radili očevid ubojstava u Gruborima, Čičak kaže da je Sačić radio pritisak i na Ivana Čermaka, koji je u televizijskoj izjavi tada rekao da su stradali naoružani odmetnici, a ne civili.

"Znam tko je odgovoran za Grubore, ali ne smijem otkriti"

Sačić, pak tvrdi da je Čičku prije sedam mjeseci donio svoju kaznenu prijavu koja "raskrinkava one koji su zaista odgovorni za Grubore".

Na upit Indexa da nam ustupi prijavu i na taj način, kako i sam tvrdi, oslobodi sebe odgovornosti za ratni zločin, odgovorio je da to ne smije učiniti, jer je "istraga tajna".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara