Cigareto, zbogom!

KOLIKE će biti kazne za one koji krše zakon još nije poznato, no jedno je sigurno - uskoro na snagu stupa Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi, Darko Milinović, u razgovoru za Index, pojasnio je glavne odrednice tog zakona, čiji će se prijedlog već u idućih desetak dana naći u Vladi, ali je i demantirao neke medijske napise o drastičnim kaznama za prekršitelje.

"Zakon je još u pripremi i ne ide se za tim da njegova primjenjivost bude zajamčena visokim kaznama, već želimo njime utjecati na promjenu ponašanja i svijesti ljudi. Godišnje u Hrvatskoj, od bolesti koje su u direktnoj vezi s pušenjem, umre oko 10.000. Znači, godišnje grad veličine Knina ili Gospića umre od posljedica pušenja. Za liječenje bolesti povezanih s pušenjem država pak godišnje troši oko tri milijarde kuna", rekao je Milinović.

"Ne ide se za tim da se zabrani pušenje, jer onaj tko želi pušiti, pušit će i dalje. Ovaj zakon štiti nepušače. Kazne od po 1.000 kuna za neposlušne pušače i od 200.000 do 250.000 kuna za vlasnike prostora, o kojima pišu neki mediji, bile bi neprimjerene", nastavio je.

Upitan kolike bi to kazne onda bile primjerene, Milinović je rekao: "Nadam se što manje. Ponavljam još jednom, cilj nam je zakonom utjecati na svijest ljudi. Bilo bi najgore za ovaj zakon kad bi se samo temeljio na drastičnim kaznama. O njihovoj visini još nismo ni razgovarali".

"Ne želimo ponoviti pogreške nekih europskih zemalja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milinović je rekao kako su se prilikom izrade prijedloga zakona vodili i dobrim i lošim iskustvima drugih europskih zemalja, koje su već uvele taj zakon.

"Donošenje ovog zakona je i uvjet za zatvaranje 28. pregovaračkog poglavlja s EU, tako da se i temelji na europskim odredbama. Itekako smo se koristili saznanja zemalja EU i ne želimo ponoviti neke njihove pogreške i donijeti zakon koji je neprovodiv. Primjerice, neke od njih su donijele vrlo restriktivne mjere zabrane, pa su onda, nakon godinu dana, vidjele da to nije provodivo. Ne želim ponoviti tu grešku", rekao je Milinović

Ministar je rekao i kako će u restoranima i u ostalim ugostiteljskim objektima gdje se poslužuje hrana i piće, pušenje biti u potpunosti zabranjeno, dok će biti dozvoljeno osposobljavanje posebne prostorije za pušenje, koja će biti fizički u potpunosti odvojena od ostalih prostorija, no u njoj će biti zabranjeno posluživanje hrane i pića. Terase kafića, navodi Milinović, po sadašnjem prijedlogu zakona se trenutno razmatraju kao eventualno dopušteni prostor za pušenje.

Konzultacije i s ministrom turizma da se ne bi ponovio "češki šok hranom"

"Nakon što idućeg tjedna predstavim zakon svojoj stranci i koalicijskim partnerima, predstavit ćemo ga i ostalim strankama. U ovome računam i na podršku oporbe. Kad je riječ o početku primjene zakona, postoji nekoliko različitih opcija - mogao bi se primjenjivati od jeseni ili pak od 1. siječnja iduće godine", rekao je Milinović.

"Razgovarat ću i s ministrom turizma, kako ne bi ponovili pogrešku koja se dogodila sa Pravilnikom o zabrani unosa mesnih i mliječnih proizvoda", dodao je Milinović, podsjećajući na "češki šok hranom". Prema njegovim riječima, točan datum početka primjene bi također trebao biti definiran u idućih desetak dana.

I.M.
Foto: AFP / Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara