Cijena demokracije: Od saborske plaće živjet će 250 parazita

Cijena demokracije: Od saborske plaće živjet će 250 parazita

Foto: FAH

UMJESTO uobičajenih četiri milijuna kuna, koliko se približno mjesečno izdvaja za bruto plaće saborskih zastupnika, hrvatski državni proračun u listopadu i studenome ostat će bez dodatnih oko dva milijuna kuna za te potrebe.

Naime, uz novi, deveti saziv Sabora koji bi tada mogao dobiti svoje prve plaće, na puni iznos saborske plaće moći će računati i svi dosadašnji zastupnici osmog saziva. No, kako je i 47 zastupnika iz mandata sedmog saziva parlamenta također još unutar godinu dana, jasno je da bi u tih mjesec, dva ili tri neobično velik broj ljudi mogao živjeti od Sabora.


Izvršni direktor Gonga Dragan Zelić kaže kako svakako treba voditi računa da teret krize snose i saborski zastupnici te bi možda trebalo razmisliti o modelu "6+6". No, o tome se, kaže, ne može govoriti samo jednodimenzionalno, na način da bi neka od tih primanja eventualno trebalo ukinuti ili smanjiti, jer, dodaje, zastupnici moraju biti plaćeni i tu ne možemo biti populisti.

"Tih šest plus šest mjeseci služi i nekoj vrsti neovisnosti zastupnika nakon što završe svoj mandat, da ne bi bili povezani s nekim drugim interesima. Ono što jest važno je da ti saborski zastupnici zarade tu svoju plaću dok su zastupnici. Mnogi to i čine, ali mnogi i ne. I u tom smislu prije svega treba govoriti o odgovornosti saborskih zastupnika, koliko su aktivni, koliko rade na terenu i u Saboru, i to javnost treba pratiti. A demokracija svakako košta ", ističe Zelić za Glas Slavonije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara