Cijena nafta raste treći dan zaredom

Tekst: F.M.
Foto: Arhiva


CIJENE nafte porasle su dana treći dan zaredom nakon što je izvještaj pokazao kako su se američke zalihe nafte smanjile za više nego što je bilo očekivano. Nafta je također dobila poticaj zbog slabijeg dolara, ali i odluke OPEC-a da neće dirati proizvodne kvote.

Na njujorškom tržištu je cijena nafte porasla za 65 centi na 71,96 dolara po barelu. Tijekom dana cijena se popela i na 72,44 dolara po barelu.

Američki Ured za informacije o energiji objavio je kako su zalihe sirove nafte pale za 5,9 milijuna barela prošli tjedan, što je više nego što su analitičari predvidjeli. Istodobno, porasle su zalihe benzina i destiliranog goriva kao što su dizel i ulje za grijanje, vjerojatno zbog priprema za vozačku sezonu.

Nema promjene kvota

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na jučerašnjem je sastanku u Beču objavila kako neće mijenjati proizvodne kvote. Temelji tržišta su još slabi, i iako postoje znakovi oporavka, pitanje je kakav će on biti i kojom će se brzinom kretati, smatra OPEC.

U zadnja je dva dana nafta skočila sa cijene od 68 dolara po barelu, zbog pada vrijednosti američkog dolara. Kad god dolar pada, nafta postaje jeftinija budući da je vezana uz cijenu dolara, investitori hrle u kupovinu nafte zbog osiguravanja od inflacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara