Cijena nafte drugi dan zaredom u porastu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


CIJENE nafte kreću se blizu 71 dolara po barelu na azijskom tržištu, nakon što je neočekivani rast američkih zaliha nafte pojačao zabrinutost investitora oko potražnje.

Cijena sirova nafte s rokom dostave u listopadu pala je za 13 centi na 70,80 dolara po barelu u Singapuru. Jučer je taj ugovor porastao za čak 2,07 dolara i završio na 70,93 dolara po barelu. Prije toga je slijedilo nekoliko dana uzastopnog pada.

Oko 70 dolara

Ipak, unatoč oscilacijama, cijene nafte kreću se oko 70 dolara po barelu

već mjesecima. S jedne strane im vjera u globalni oporavak ne dopušta značajan pad, dok im s druge strane slaba potražnja za benzinom ne dopušta velik rast.

Jučer je izvještaj tvrtke Mastercard pokazao kako je potrošnja benzina u SAD-u, zemlji koja troši najviše energije na svijetu, pala za 3,2 posto u zadnjih tjedan dana, što je deveti tjedan zaredom da potrošnja pada.

Slabiji dolar

Jednako tako, američke zalihe nafte porasle su prošli tjedan, objavljeno je jučer. Analitičari su predviđali pad zaliha, ali rezultati su ih iznenadili.

Rastu cijena najveći doprinos je ponovno dalo slabljenje američkog dolara, ključne valute u trgovanju naftom. Kad dolar gubi na vrijednosti, investitori pojačano kupuju naftu i zlato kako bi se osigurali od inflacije, što u pravilu podiže cijenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara