Cijena nafte ponovno u padu

Tekst: F.M.
Foto: JLP

CIJENE nafte pale su danas na azijskom tržištu, nakon što su novi podaci ponovno ugušili optimizam oko brzine oporavka američkog gospodarstva.

Cijena nafte s rokom dostave u listopadu pala je za 81 cent na 71,66 dolara po barelu do kasnog popodneva u Singapuru na njujorškoj burzi. U četvrtak je trgovanje završilo na 72,47 dolara po barelu. U Londonu je cijena pala je za 71 cent na 70,84 dolara po barelu.

Povlačenje

Cijene nafte povukle su se zajedno s padom na azijskim tržištima dionica i jačanjem američkog dolara. Jednako tako, podaci američke vlade, koji pokazuju usporavanje očekivanog ekonomskog oporavka, također su odigrali ulogu. Ukratko, slabi tržišni temelji ne dopuštaju cijenama rast iznad 70 dolara na više od nekoliko dana.

Recesija je imala snažan utjecaj na potrošnju goriva u SAD-u, zemlji koja troši najviše energije na svijetu. Američke zalihe su za 14 posto veće nego prošle godine. Jednako tako, u zadnja dva dana vladine agencije objavile su kako zalihe naftnih derivata kao što su dizel i nafta za grijanje rastu iz dana u dan, približavajući se najvišoj razini u zadnjih 30 godina.

Rast zaliha uvijek utječe na smanjivanje cijena.

Dobre vijesti

Američko ministarstvo rada objavilo je kako su nove prijave na zavod za nezaposlene pale na razinu srpnja, što je prva dobra vijest u zadnja dva dana. Odmah nakon toga, ministarstvo trgovine objavilo je kako je gradnja kuća konačno porasla, i to na najvišu razinu u zadnjih devet mjeseci.

Iako znakovi oporavka iz cijelog svijeta govore o mogućem povećanju potražnje za naftom, svi se analitičari slažu da toga neće biti još neko vrijeme. Niska potražnja ključni je faktor, jer bez rasta potražnje nafta ne može preći granicu od 75 dolara po barelu. S druge strane, fluktuacije američkog dolara manje više osiguravaju donju granicu na oko 65 dolara po barelu.

U zadnjih nekoliko mjeseci nafta trguje u tom rasponu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara