Cijena nafte u tjedan dana pala za pet dolara

Tekst: J.D.
Foto: AFP


NAKON dosezanja rekordne cijene za ovu godinu prošli tjedan, nafta je pala blizu 77 dolara po barelu u Aziji, jer je neočekivani porast američkih zaliha benzina bacio sjenu na oporavak potražnje za naftom.

Cijena sirove nafte je do podneva u Singapuru bila na 77,11 dolara po barelu, izgubivši 35 centi od prošlog dana. Jučer je trgovanje završilo s padom od 2,09 dolara na 77,46 dolara po barelu. Početkom trgovanja u Londonu, nafta je pala za 21 cent na 75,65 dolara po barelu.


Američki Ured za informacije o energiji jučer je objavio kako su zalihe benzina u toj državi porasle za 1,7 milijuna barela, dok su analitičari očekivali pad od jednog milijuna. Zalihe nafte porasle su za 900,000 barela.

Analitičari i konzultanti kažu kako su ovakvi podaci iz najvećeg potrošača energije nezgodni, te kako se može očekivati daljnje padove cijena.

Od prošlog tjedna, kad je nafta došla do cijene od 82 dolara po barelu, odnosno najviše cijene ove godine, počeo je lagani pad. Ključno za pad cijena nafte je rast vrijednosti američkog dolara, koji je sa cijenom nafte uvijek u obrnuto proporcionalnom odnosu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara