Cijene divljaju, a Povjerenstvo za praćenje cijena spava zimski san

Cijene divljaju, a Povjerenstvo za praćenje cijena spava zimski san

NAJNOVIJI rast cijena goriva potaknuo je Nezavisne hrvatske sindikate na upućivanje pisma potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva, rada i poduzetništva Damiru Polančecu.

> Cijene goriva postavile novi presedan: Eurodizel skuplji od benzina

"Najnovije poskupljenje dizelskih goriva ponovno aktualizira prijetnju lančanih poskupljenja, budući je upravo to gorivo koje zbog korištenja u prijevozu ljudi i roba - pokretanja vlakova, brodova, kamiona, autobusa, traktora, najlakše generira poskupljenja uzrokovana rastom cijena goriva", stoji u pismu kojeg potpisuje predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

"Sastanak Povjerenstva trebao biti početkom ožujka, no nije ni sazvan, a kamo li održan"

"Podsjećamo kako je na zadnjem sastanku Povjerenstva za praćenje cijena, održanom 30. siječnja 2008. godine zaključeno kako će se sljedeći njegov sastanak održati početkom ožujka 2008. godine. Danas je 18. ožujka, a sastanak još ne samo da nije održan, nego nije ni sazvan. Tome sastanku trebali su prethoditi sastanci dvaju drugih povjerenstava - za energiju i za hranu. Na žalost ni jedno od povjerenstava nije održalo svoj sastanak. U proteklih mjesec i pol dana ostali smo na utiscima laganih pojeftinjenja kruha, mlijeka i ulja. Naravno kako to nije dovoljno i kako očekujemo puno širi obuhvat artikala, odnosno cjelovite dugotrajnije, stabilnije mjere, budući su i spomenuta pojeftinjenja samo ova tri proizvoda privremenog karaktera", navodi se u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nužne su mjere koje će poskupljenja preduhitriti ili barem zauzdati u samom korijenu njihova nastajanja. Pozdravili smo pojeftinjenje kruha, mlijeka i ulja uistinu samo kao početak konkretnijih, sveobuhvatnijih i trajnijih mjera. U međuvremenu, uz pogled uprt u ova tri navedena artikla, promiče mimo nas cijeli niz poskupljenja drugih prehrambenih proizvoda. Tome se sada pridružuje i poskupljenje dizela. Proteklo je vrijeme ponovno otišlo u nepovrat. Tražimo hitno sazivanje povjerenstava za energiju i hranu, a onda i Povjerenstva za praćenje cijena", dodaje se.

"Mi u Nezavisnim hrvatskim sindikatima preispitujemo svrhovitost svojeg daljnjeg sudjelovanja u cijeloj priči koja se zove Povjerenstvo za praćenje cijena kao i pratećim povjerenstvima za hranu i energiju. Cijene hrane, energije, komunalija, cijena življenja u Hrvatskoj ne mogu biti nešto što se gura pod tepih, ostavlja za poslije. Prosječno pojeftinjenje življenja za tih 40-60 kuna nastalo zbog pojeftinjenja kruha, mlijeka i ulja svakako je u posljednjih mjesec i pol dana izgubilo sjaj, dijelom zbog toga što je već potrošeno drugim poskupljenjima, a dijelom što se ništa drugo nije dogodilo na polju iznalaženja mjera kontrole ostalih cijena", navode.

"Nadamo se kako doista više nema nikoga tko vjeruje da je mjera veličine uspjeha na području stabiliziranja cijena u Hrvatskoj lagano pojeftinjenje kruha, mlijeka i ulja. Građani očekuju daljnje konkretne dugoročne mjere", poručuju iz NHS-a.

I.M.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara