Cijene divljaju: Od kraja 2010. brašno poskupjelo za 50, a zeleni kupus za čak 183 posto!

Cijene divljaju: Od kraja 2010. brašno poskupjelo za 50, a zeleni kupus za čak 183 posto!

Foto: Arhiva

GLATKO BRAŠNO (Tip 550) apsolutni je rekorder u poskupljenju među najosnovnijim živežnim namirnicama: od prosinca prošle godine, u samo četiri mjeseca, ova vrsta brašna poskupjela je 49,3 posto. Prema zadnjem barometru cijena kojeg je izradio supermarketi.info, usporedivši cijene danas i zadnjeg mjeseca 2009. uočljivo je da gotovo nema osnovnog artikla koji nije poskupio.

Bijeli kristal- šećer u prosjeku je skuplji nešto manje od 31 posto, oštro brašno (Tip 400) plaćamo 34 posto više, dok je margarin Margo Nova skuplji 10,4 posto. Jedan od najvažnijih artikala u kućanstvu, suncokretovo ulje Zvijezda, poskupjelo je u prosjeku za 8,9 posto.

Ništa manji teret za lisnicu nisu ni sanitarije: Likvi je poskupio 9,1 posto, omekšivač Silan čak 20, dok sredstvo za čišćenje stakala Arf plaćamo 37 posto skuplje nego krajem prošle godine.

Ni slastice, ni mali "gušti" nisu više za svačiji džep. Dorina s mljevenim lješnjakom u "plusu" je za 8,4 posto, sladoled Twice čak 23,5 posto, a Franckova "ciglica" kupuje se ovog travnja za 6,3 posto višu cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listi pojeftinjenja mnogo je manje proizvoda. Ispitivači sa internetskih stranica supermarketi.info naveli su vlažne maramice Nivea (13,1 posto) i Coca- Colu (4,3 posto).

Među negativne rekordere u kategoriji voća i povrća idu zeleni kupus (183,8 posto!) i mrkva, koja je skuplja 127 posto.

Sreća u potrošačkoj košari je jedino ta što Uskrs nije blagdan u kojemu se toliko forsira potrošnja i mahnito kupovanje, pa su mnoga kućanstva, bez obzira na osjetna poskupljenja, vjerojatno potrošila manje. Kosorica bi vjerojatno rekla da se ne radi o poskupljenju nego o - korekciji cijena. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara