CIKLUS FILMOVA BRITANSKOG REDATELJA MIKEA LEIGHA U KINOTECI

S dva manje poznata ostvarenja Mikea Leigha koja je snimio 70ih za televiziju u subotu, 8. studenog, u "Kinoteci" počinje ciklus toga britanskog redatelja, u svijetu poznata po filmovima "Razgolićeni" i "Tajne i laži".

Ciklus otvara film "Oraščići u svibnju" (1976.) o paru čiji odmor na selu prekidaju neočekivani gosti. Nakon njega slijedi "Poljubac smrti" (1977.) o mladu pogrebniku u potrazi za ljubavlju. Oba filma dio su BBC-eva serijala "Play For Today".

U utorak, 11. studenog, na rasporedu su filmovi "Odrasli" (1980.), komedija o mladom bračnom paru i njihovim nevoljama sa susjedima i rodbinom te "Međuvrijeme" (1981.), prikaz života radničke obitelji u bijednu stanu londonskog East Enda.

Leighovi filmovi "Dome, slatki dome" (1982.), britka priča o problemima društvenog položaja i braka, te "Velika nadanja" (1988.), satira na engleski način o boljševički sklonu dostavljaču, prikazat će se u subotu, 15. studenog.

Ciklus završava 18. studenog filmovima "Život je sladak" (1990.), komedijom o dvjema potpuno različitim blizankama, koja je na festivalu u Veneciji nagrađena FIPRESCI-em, te "Razgolićeni" iz 1993.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgolićeni" je film o Johnnyju, mladu klošaru koji počini silovanje i odlazi iz Manchestera u London da bi se sklonio kod bivše djevojke. David Thewlis nagrađen je za taj film u Cannesu Zlatnom palmom za glumu, a Mike Leigh za režiju.

Mike Leigh (1943., Salford) studirao je na Londonskoj filmskoj školi. Režirati počinje na televiziji i u kazalištu. Film "Velika nadanja" njegov je prvi redateljski uspjeh. Snimio je 20-ak igranih filmova. "Tajne i laži" (1996.) s pet nominacija za Oscara među uspješnijim je filmovima. Film "Topsy-Turvy" iz 1999. osvojio je dva Oscara. Prošle godine snimio je hvaljeni film "Sve ili ništa".

Organizatori ciklusa su Filmski centar i Hrvatski filmski savez. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

(Hina) ag jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara