CIKLUS SUVREMENOGa BUGARSKOG FILMA U KINOTECI

Na Tjednu bugarskoga suvremenog filma, koji će se u zagrebačkoj "Kinoteci" održati od 18. do 23. listopada, prikazat će se pet novijih bugarskih igranih filmova te izbor dokumentarnoga i animiranog filma.

Ciklus 18. listopada otvara program dokumentaraca, s filmovima "Djeca Marije Magdalene" Maline Petrove (o djeci bez roditelja pod socijalnom skrbi), "Četvorka" Annie Yotove (o četiri žene koje godinama zajedno igraju bridž), "Zelena karta" Eldore Traykove (o želji da se ode u Ameriku) "Nije li život divan? Svetoslava Draganova (o frizeru koji slavi deset godina rada) i "Shakespeare na balkanski način" Vassil Barkov (o uprizorenju "Romea i Julije" u jednom selu u planinama Rodopa).

Dan kasnije prikazat će se prvi igrani film iz ciklusa - "Emigranti" iz 2002. Ivaila Hristova, priča o trojici prijatelja koji se nadaju da će sreću pronaći ako napuste Bugarsku.

Slijedi "Wagner" (1998.) Andreya Slabakova, tragična komedija o jednom danu u životu Elene, radnice na preši Wagner, u kojem njezin dugogodišnji san postaje stvarnost - dobiva stan na otplatu. Film je 2000. bio nagrađen na festivalu u Bruxellesu.

Film "Pismo u Ameriku" (2000.) Iglike Trifonove, koji će se prikazati 21. listopada, bio je bugarski kandidat za Oscara.

U srijedu, 22. listopada na programu je "Sudbina poput štakorove" (2001.) Ivana Pavlova, priča o skupini prijatelja koji žive u malom lučkom gradu. Film je bio kandidat za Oscara 2001. i prikazan je u konkurenciji mnogih svjetskih festivala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciklus zatvara film "Podgrijavanje jučerašnjeg ručka" iz 2002. Kostadina Boneva, koji se događa u Makedoniji nakon raspada Jugoslavije. To je prošlogodišnji bugarski kandidat za Oscara.

Uoči igranog filma na večernjoj projekciji će se prikazivati noviji bugarski animirani filmovi - "Plavooki mjesec" Penča Kunčeva, "Muška posla" Vladimira Šomova, "Mitologija" Borisa Despodova i "Deseti krug" Anne Haralampieve.

Po riječima bugarske teoretičarke filma, Ljudmile Diakove, tek sredinom 90-ih situacija u bugarskom filmu se normalizirala, nakon raspada administrativnog sistema filmske industrije, zbog čega se do tada snimalo samo dva do tri filma godišnje.

Dio filmova bavi se kritikom komunizma ("Podgrijavanje jučerašnjeg ručka", "Wagner", "Sudbina poput štakorove"), dio kriminalom i bugarskom stvarnošću, a dio životima mladih ljudi ("Pismo u Ameriku" i "Emigranti").

Ulaz na sve projekcije su besplatne, a filmovi imaju hrvatski prijevod.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara