Čile i Meksiko još uvijek neodlučni glede rezolucije o Iraku

ČILE i Meksiko, nestalne članice Vijeća sigurnosti UNa, još uvijek nisu odlučile kako će glasovati o novoj, izmjenjenoj američkobritanskošpanjolskoj rezoluciji kojom se Iraku daje rok do 17. ožujka da se razoruža.

´Čile još uvijek nije donio odluku o tekstu rezolucije´, rekao je u petak zamjenik čileanskog veleposlanika pri UN-u Cristian Maqueira.

On je nešto ranije rekao da se protivi novom tekstu rezolucije, ali je istaknuo da je riječ o njegovom osobnom mišljenju, a ne o stavu čileanske vlade.

Čileanska ministrica vanjskih poslova Soledad Alvear bila je tijekom rasprave u Vijeću sigurnosti ranije u petak kritična prema upotrebi vojne sile protiv Iraka.

Ona je rekla da se Čile zalaže za jačanje misije inspekcije oružja u Iraku koja bi bila vremenski ograničena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meksički predsjednik Vicente Fox pozvao je u petak Irak da se ´prestane igrati s vatrom´, ali nije jasno rekao hoće li njegova zemlja poduprijeti novi tekst rezolucije.

On je u razgovoru za meksičku radio postaju pozvao iračkog predsjednika Sadama Huseina da odmah poštuje sve zahtjeve UN-a.

´To se mora dogoditi odmah jer Sadam se stvarno igra s vatrom. Odgovornost za rat i mir leži na njemu´, rekao je Fox.

Fox je posljednjih tjedana pod američkim pritiskom ublažio svoje protivljenje ratu protiv Iraka, ali Meksiko još uvijek nije nedvosmisleno rekao kako će glasovati o novoj rezoluciji u Vijeću sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara