Čimpanza postala hitom venecijanskog bijenala

UMJETNIČKO djelo koje prikazuje čimpanzu kako pokušava napisati riječ "utopija" velikim kockama sa slovima postalo je hitom na venecijanskom Bijenalu, javlja BBC ovih dana.

Izložak koji prikazuje čimpanzu iz Italije po imenu Lala, ideja je skandinavskih umjetnika s boravištem u Berlinu, Ingara Dragseta i Michaela Elmgreena.

Glumeći u djelu "Spelling U-T-O-P-I-A" ("Napisati UTOPIJA"), 20-godišnji čimpanza, zvijezda talijanskih filmova, nije uspio napisati riječ, izvijestio je list The Guardian.

Instalacija je postala hitom usprkos tomu što se Lala pojavila samo na kratko dva puta u prva dva dana festivala. U prvom pokušaju gotovo je napisala riječ. U drugom pokušaju sastavila je riječi T-I-P, T-I-T, a zatim O-U-T, nakon čega je pobacala sve kocke.

"S njom se ne treba igrati, ona je prava diva", izjavio je Elmgreen. "Čimpanze su vrlo snažne životinje. Ako ih se izazove, mogu i ubiti čovjeka".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dva dana, Lala se vratila kući u Rim. Elmgreen je opovrgnuo izjave da se čimpanza mučila izvođenjem predstave.

"Lala je profesionalka. Zvijezda je mnogih talijanskih filmova... nismo htjeli da se uzruja pa smo pažljivo ograničili njezina javna pojavljivanja". Za vrijeme boravka u Veneciji, Lala je bila u ograđenom vrtu, daleko od horda turista.

Bijenale, jedan od najvećih umjetničkih događaja u svijetu, održava se svake dvije godine u parku Giardini s pogledom na venecijanski Lido. Ove godine već je izazvao kontroverzu kad je mađarski umjetnik iskoristio 3500 godina staru bistu egipatske kraljice Nefertiti u video instalaciji. Egipatska je vlada uložila službenu žalbu berlinskom Egipatskom muzeju, gdje se čuva bista, i zatražila da ona bude vraćena u Egipat.

Bijenale je otvoren od 15. lipnja do mjeseca studenoga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara