CIPAR: MOSKVA OBRAZLAŽE RAZLOGE SVOG "TEHNIČKOG" VETA

Moskva je u četvrtak izjavila da je njezin veto koji je dan prije uložila u UNu na ciparsku rezoluciju "više tehničke nego političke naravi" i da bi se uskoro mogao ukinuti, istaknuvši da je zapravo htjela spriječiti da se na Ciprane čini pritisak izvana na referendumima o planu o ujedinjenju tog otoka koji će se održati u subotu.

O tome su u srijedu telefonski razgovarali ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Englesko-američka rezolucija koju je blokirala Rusija trebala je poduprijeti "Annanov plan" ujedinjenja Cipra koji je od 1974. podijeljen na grčki i na turski dio.

Istodobno su dva visoka predstavnika ruske diplomacije odvojeno za glasila rastumačili stajalište Moskve, zagovarajući slobodu izbora za Ciprane i predbacujući autorima rezolucije da žele "utjecati na ishod referenduma", kao što je rekao službeni predstavnik ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Jakovenko.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica diplomata upozorili su na "tehničku narav procedure" ruskog veta i istaknuli da Rusija "nema ozbiljnih primjedaba glede općenitog sadržaja rezolucije". Moskva je spremna nastaviti s radom na dokumentu čim Ciprani odobre Annanov plan, ustvrdili su.

Rusi se tradicionalno zanimaju za ciparsko pitanje i podupiru Grke - braću po pravoslavnoj vjeri - naspram Turaka. K tomu, nakon liberalizacije ruskog gospodarstva početkom 90-ih, mnoge su ruske tvrtke otvorile podružnice na Cipru kako bi tamo sklonile kapital iz Rusije.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara