Ciparski Turci i Grci u subotu na referendumu o ujedinjenju

CIPARSKI Turci i Grci u subotu izlaze na referendum na kojem će se izjasniti prihvaćaju li mirovni plan UNa o ponovnom ujedinjenju otoka pred ulazak u Europsku uniju 1. svibnja.

Napetosti na otoku s približavanjem subote rastu jer će se referendumom odlučiti hoće li se otok ujediniti nakon trideset godina podjele ili će se ucrtati konačna granica između ciparskih Grka na jugu i ciparskih Turaka na sjeveru otoka, a u EU će ući samo grčki dio.

Nakon snažne međunarodne inicijative za donošenje plana ujedinjenja koji bi bio prihvatljiv objema stranama, "ne" na referendumu koji bi izrekla bilo koja od strana značio bi da ciparski Turci neće ući u EU, već samo ciparski Grci, čija je vlada međunarodno priznata dok "Tursku Republiku Sjeverni Cipar" priznaje samo Ankara.

Cipar je od srpnja 1974. podijeljen "zelenom linijom" razgraničenja dugom 180 kilometara koju kontroliraju međunarodne mirovne snage. Do podjele je došlo kada je turska vojska osvojila sjevernu trećinu otoka kao odgovor na državni udar ciparskih Grka koji su željeli pripojiti otok Grčkoj.

U subotu, 480.000 ciparskih Grka na jugu i 141.000 ciparskih Turaka na sjeveru izaći će na referendum.

Dok ciparski Turci na referendumu najvjerojatnije namjeravaju glasovati za ujedinjenje, čelnici ciparskih Grka pozvali su na odbacivanje UN-ova plana.

Grci tvrde da su Turci izvršili invaziju na sjeverni dio otoka i da bi još za to mogli biti i nagrađeni. Vođa ciparskih Grka Tassos Papadopoulos pozvao je Grke da na referendumu odbiju plan ocjenjujući da su prednosti tog plana "minimalne". On tvrdi da će plan onemogućiti izbjeglicama da se vrate svojim domovima a da će turska vojska zauvijek ostati na otoku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristaše plana glavnog tajnika UN-a Kofija Annana tvrde da sigurnost neće više biti problem nakon što se broj turskih vojnika smanji, a UN krene s nadzorom procesa smanjenja naoružanja.

Isto tako, između 122.000 i 200.000 izbjeglica s grčke strane trebalo bi se moći vratiti svojim domovima budući da će turska strana dati devet posto dijela otoka koji je zauzela 1974. a ostatak ljudi dobio bi kompenzaciju.

Europski povjerenik za vanjske odnose Chris Patten u srijedu je kazao kako ne bi trebalo kažnjavati jednu stranu, očito misleći na ciparske Turke, ako druga odbije ujedinjenje.

U srijedu je europski povjerenik za proširenje Guenter Verheugen izjavio da ga je vlada ciparskih Grka "prevarila" jer se pretvarala da prihvaća plan ponovnog ujedinjenja otoka samo da bi mogla pozvati na njegovo odbacivanje.

Ako Cipar ostane razjedinjen, a njegov glavni grad Nikozija posljednji podijeljeni glavni grad na svijetu, "ciparski Grci morat će platiti posljedice koje će njihov ne imati na ciparske Turke", smatra član parlamenta ciparskih Turaka Mehmet Ali Talat, oporbeni vođa žestoko europski orijentiran.

(Hina) xmaš ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara