Ciprani nastavljaju prelaziti crtu razdvajanja

STOTINE Ciprana u gomilama su nastavile prelaziti crtu razdvajanja koja dijeli taj sredozemni otok u četvrtak, drugi dan zaredom nakon što su vlasti ciparskih Turaka ublažile kontrolu i dozvolile ljudima da prelaze granicu s jednodnevnim propusnicama.

Više od 4.600 Ciprana prešlo je crtu razdvajanja između turskog sjevera i grčkog juga u srijedu nakon što je takozvana zelena linija otvorena prvi put u 29 godina, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Crta razdvajanja uspostavljena je 1974. kao tampon zona UN-a. Turski su vojnici zauzeli sjeverni dio Cipra prije 29 godina kao odgovor na prevrat u Nikoziji čiji je cilj bio pripajanje tog otoka Grčkoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tursku stranu otoka u srijedu su posjetila 1.752 ciparska Grka, dok je 2.926 ciparskih Turaka posjetilo grčki jug.

Čelnik ciparskih Turaka Rauf Denktash, kojeg okrivljuju za propast UN-ovog mirovnog plana za ujedinjenje otoka u veljači, priopćio je ranije ovog tjedna da će dozvoliti ciparskim Turcima da putuju na jug i ciparskim Grcima da posjete sjeverni dio zemlje kako bi dokazao da obje zajednice mogu živjeti u skladu.

Njegova je iznenađujuća odluka uslijedila tri dana nakon što se grčki premijer i trenutačni predsjedatelj Europskog vijeća Costas Simitis sastao s oporbenim čelnicima ciparskih Turaka tijekom posjeta otoku u subotu i pozvao na poduzimanje napora za ujedinjenje Cipra prije punopravnog članstva u EU-u 1. svibnja 2004.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara