Civilne udruge: Zašto Vlada radi ustupak vjerskim zajednicama?

CIVILNE udruge uputile su pismo Vladi, u kojemu izražavaju nezadovoljstvo postupcima Vlade koji se tiču organizacija civilnog društva, a koji nisu u skladu sa sadržajem Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva koju je Vlada usvojila 2006. godine.

Najveća zamjerka udruga Vladi je to što su pregovaračka stajališta Vlade u pregovorima s EU tajna te zahtijevaju da postanu javna. Smatraju da javnost ima pravo znati o čemu Vlada pregovara s EU i smatraju kako argument o tome kako bi njihova objava oslabila pregovaračke pozicije Hrvatske naspram EU, naprosto ne stoji. Civilne udruge upozoravaju kako Vlada skrivanjem pregovaračkih stajališta izaziva sumnju vode li se pregovori u interesu svih građana.

Što se tiče pregovaračkih stajališta, udruge zanima zbog čega je Vlada odlučila tražiti trajno izuzeće od plaćanja PDV-a za donacije za vjerske zajednice? Udruge u pismu navode kako žele vjerovati kako se Vlada u pregovorima s EU vodi interesima svih građana pa ih zato zanima iz kojeg razloga je donesena odluka o traženju trajnog izuzeća za samo jednu grupu. Upozoravaju da ovakva odluka nije u skladu s Nacionalnom strategijom za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva niti sa zaključcima nedavne konferencije o civilnome društvu u Jugoistočnoj Europi, održane u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega navedenog, udruge traže hitan sastanak s predstavnicima Vlade RH na kojem će im biti pruženi odgovori na gore postavljena pitanja. Priopćenje su potpisali: ACT, B.a.B.e., Cenzura Plus, CMS, DIM, Fade in, Forum za slobodu odgoja, GONG, Koordinacija udruga za djecu, Protagora, Transparency International Hrvatska, ZamirNet, Zelena akcija, Zelena Istra, Ženska soba.

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara