Civilno služenje vojske skraćuje se sa osam na šest mjeseci

Civilno služenje vojske skraćuje se sa osam na šest mjeseci

 VLADA će u četvrtak predložiti skraćivanje civilnog služenja vojnog roka s osam na šest mjeseci. U prvoj polovici ove godine za služenje bez puške u ruci bilo je zainteresirano oko 4.000 ročnika, što je za 50 posto više u odnosu na 2001. godinu.

Vladinom se prijedlogu protivi Ministarstvo obrane koje traži da civilno služenje traje devet mjeseci, jer postoji mogućnost da Hrvatska vojska u godini dana neće imati dovoljno ljudi za novačenje.

Ministarstvo rada i socijalne skrbi, koje bi po novom zakonu trebalo biti nadeležno za civilnu službu, također je protiv Vladinog prijedloga.

Izjednačavanje trajanja civilne i vojne službe u skladu je s preporukom Europskog parlamenta, a tako su već postupile Slovenija, Italija i Danska

Posljednjih godina veliko je zanimanje za civilno služenje vojske. Samo u prvoj polovici ove godine za civilnu službu prijavilo se 4.000 od 25. 000 mladića, koliko ih godišnje stasa za vojsku. Procjenjuje se da će takvih zahtjeva do kraja godine biti od 8.000 do 9.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2001. godini za civilnu službu prijavilo se 4.009 ročnika, u 2000. bilo 680 zahtjeva, a godinu ranije samo 286.

Civilno služenje za državu je četiri puta jeftinije od služenja vojnog roka. Za jednog civilnog ročnika država mjesečno izdvaja 555 kuna, dok mjesečni troškovi jednog vojnog ročnika stoje 2.162 kune.

Zakon o civilnom služenju predviđa da se civilno služenje provodi u različitim humanitarnim i socijalnim organizacijama, te u državnoj upravi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara