Cjelodnevno surfanje ubija dugoročno pamćenje: Krenite na tehnološku dijetu

Cjelodnevno surfanje ubija dugoročno pamćenje: Krenite na tehnološku dijetu

Foto: Arhiva

PAMETNI telefoni, tweetanje, e-mailovi i slične paralelne radnje na novim tehnologijama opasno štete dugoročnom pamćenju, pokazuje zadnje istraživanje kalifornijskog sveučilišta Stanford.

San Francisco Chronicle piše da mladi na Zapadu dnevno troše 7 sati i 38 minuta na zabavu preko novih tehnologija, ali kako u isto vrijeme koriste više od jednog medija, ispada da u 24 sata čak 10 sati i 45 minuta primaju nove informacije.

Osim slabljenja pamćenja zbog zagušenosti uglavnom nepotrebnim informacijama, sve je veća opasnost i od patološke ovisnosti: takvi korisnici ne mogu prestati provjeravati poruke ili pritiskati "refresh" na zaslonu svog mobitela ili računala.

"Najbolji način da vidimo koliko smo ovisni, jest onaj da budemo neko vrijeme "offline" i onda pratimo kakve su posljedice", savjetuje dr. Elias Aboujaoude s klinike u Stanfordu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki znanstvenici korištenje više tehnoloških uređaja odjednom već nazivaju "smrtonosnom kombinacijom" i pozivaju na "tehnološku dijetu" kako se ne bismo predozirali informacijama.

"Društvo sve više nalikuje na chat room", zaključuje dr. Aboujaoude.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara