ČLANICE EU SPREMNE POMOĆI ZEMLJAMA KANDIDATIMA ZA ČLANSTVO

Na Brdu kod Kranja u tijeku je, iza zatvorenih vrata, popodnevna sesija međunarodne konferencije o pomoći zemljama koje se nalaze na putu u europske integracije kojoj prisustvuju izaslanstva iz 35 zemalja, među njima i hrvatska ministrica za europske integracije Kolinda Grabar Kitarović, a nazočni su i predstavnici međunarodnih ustanova.

Posebni koordinator Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Europi Erhard Busek pohvalio je nastojanja zemalja koje su 1. svibnja ušle u EU da svoja iskustva i pomoć pruže državama kandidatkinjama za članstvo kao i onima na putu da to postanu.

Najavljeno je da će na poticaj Slovenije, na konferenciji biti osnovan Centar za potporu državama u procesu europskih integracija.

Centar bi djelovao u Sloveniji i pružao tehničku pomoć, savjete i transfer iskustava zemljama s europskom perspektivom. Slovenska vlada je spremna za rad Centra u idućoj godini izdvojiti milijun eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski ministar za europske poslove Milan Cvikl izjavio je da je Slovenija zainteresirana za političko i gospodarsko zaokruživanje Europe proširenjem EU-a na zapadni Balkan.

"Širenje Europske unije na taj prostor vidimo kao temelj za stabilnost regije i njezin prosperitet", rekao je Cvikl.



(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara