Članice EU zadržavaju veto u vanjskoj politici

ZEMLJE koje se protive prenošenju većih ovlasti na Europsku uniju ostvarile su pobjedu u bici oko budućeg europskog ustava spriječivši mogućnost većinskog odlučivanja u pitanjima vanjske i sigurnosne politike, rekli su u utorak dužnosnici.

Najnoviji nacrt ustava, koji treba biti objavljen tijekom dana, ponovo uvodi pravo nacionalnog veta na zajedničke prijedloge Europske komisije i planiranog ministra vanjskih poslova EU, kazali su dužnosnici.

Prema ranijem prijedlogu, vlade EU izglasavale bi te prijedloge kvalificiranom većinom, izuzev posebnih slučajeva koji se tiču njihovih vitalnih nacionalnih interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ta odredba o kvalificiranoj većini je izbrisana", rekao je izvor iz Konvencije o budućnosti Europe, koja radi nacrt ustava.

Velika Britanija, Francuska i Švedska najviše su se protivile ukidanju nacionalnog veta u vanjskoj politici, tradicionalnoj domeni državnog suvereniteta.

Europska komisija, podržana zemljama koje zagovaraju veću integriranost kao što je Njemačka, upozorila je da će proces donošenja odluka u 25-očlanoj EU biti znatno otežan bez šire primjene većinskog glasovanja.

Konvencija koja broji 105 članova raspravljat će o ovom nacrtu predstojećeg vikenda. Konačni prijedlog ustava Konvencija treba podnijeti čelnicima EU na summitu u Solunu 20-21. lipnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara