Članice Vilniuske skupine objavit će potporu Bushu

ČLANICE tzv. Vilniuske skupine pripremaju izjavu potpore američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu glede njegove politike prema Iraku, rekli su u utorak dužnosnici u Bugarskoj, Rumunjskoj i baltičkim zemaljama.

Prema tim dužnosnicima, zemlje kandidati za ulazak u NATO rade na dokumentu koji će biti objavljen nakon govora američkog državnog tajnika Colina Powella u Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu. Powell u tom govoru namjerava dokazati da Irak krije oružje masovnog uništenja i ne poštuje svoje obveze prema UN-u.

Dužnosnik rumunjskog ministarstva vanjskih poslova rekao je Reutersu da će izjava Vilniuske skupine biti objavljena u SAD-u, a dužnosnik bugarskog ministarstva vanjskih poslova dodao je da se objavljivanje izjave očekuje ´sutra, nakon zasjedanja Vijeća sigurnosti´. Glasnogovornica litavskog ministarstva vanjskih poslova rekla je da se o ideji zajedničkog priopćenja razgovara već duže vrijeme, te da trenutak njegovog objavljivanja zavisi od Powella.

Vilniuska skupina okuplja sedam novih članica Sjevernoatlantskog saveza - Bugarsku, Estoniju, Latviju, Litvu, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju - kao i tri zemlje koje se nadaju skorom članstvu - Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju. Te su zemlje 2000. osnovale Vilniusku skupinu dok su još bile kandidati za NATO s ciljem ubrzanja svojeg ulaska u taj obrambeni savez.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjava ističe kako zemlje istočne Europe nastavljaju vjerovati da su SAD i dalje najveći jamac njihove sigurnosti.

Mnoge su države u regiji već ponudile svoju pomoć SAD-u u slučaju udara na Irak.

Čelnici Britanije, Češke Republike, Danske, Mađarske, Italije, Poljske, Portugala i Španjolske nedavno su objavili zajedničko pismo u kojemu izražavaju potporu Bushu i pozivaju na jedinstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara