Članovi Društva cerebralne dječje paralize posjetili Sabor

Hrvatski sabor posjetili su danas članovi Društva invalida cerebralne i dječje paralize iz Zagreba, a primili su ih predsjednik Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Marko Turić i članovi Odbora Vesna Škulić i Stjepan Bačić. L

Predstavnici Društva upoznali su ih s problemima s kojima se svakodnevno susreću, a zastupnici su im obećali pomoć.

Članovi Društva traže pojednostavljenje birokratske procedure koju moraju prolaziti svaka tri mjeseca kako bi ostvarili pravo na fizikalnu terapiju.

Zatražili su jednaka prava na rehabilitaciju za sve kategorije oboljelih od cerebralne paralize, kao i da ih tijekom rehabilitacije prate roditelji o kojima su trajno ovisni. Predstavnici Društva puno očekuju i od novog pravilnika o ortopedskim pomagalima, iako s konačnim njegovim rješenjima nisu upoznati.

Tajnica Društva Zvjezdana Delić istaknula je kako je cerebralna paraliza u Hrvatskoj u porastu, s pet oboljelih na tisuću rođenih svake godine, a u Europi je odnos 1,5 na tisuću oboljelih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebe za njihovom rehabilitacijom i školovanjem u budućnosti bit će sve veće, a društvo ne čini ništa kako bi se prilagodilo njihovim potrebama", upozorila je Zvjezdana Delić.

Stoga treba proširiti postojeće zagrebačke centre za rehabilitaciju i školovanje, poput onih u Dubravi i Goljaku, kao i osnivanje posebnih centara za smještaj najtežih slučajeva, nakon smrti njihovih roditelja.

U Zagrebu je registrirano 800 oboljelih od cerebralne i dječje paralize, no pretpostavlja se da ih je znatno više.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara