Članovi europskog parlamenta uputili peticiju Grčkoj

ČLANOVI Europskog parlamenta izrazili su u utorak veliku zabrinutost zbog sudbine sedam prosvjednika protiv globalizacije koje Grčka drži u zatvoru od lipnja, javila je Atenska novinska agencija (ANA).

Pet od sedam zatočenih prosvjednika - dva Španjolca, jedan Britanac, Sirijac i Grk - štrajkaju glađu već od kraja rujna i njihove je zdravstveno stanje ozbiljno. Oni su uhićeni 21. lipnja

u neredima u lučkom gradu Solunu gdje se održavao summit EU-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ANA-i, 28 članova parlamenta iz Europske ujedinjene ljevice (GUE), Nordijske zelene ljevičarske skupine (NGL) i Skupine Zelenih (Vert/ALWE) potpisalo je peticiju u kojoj se traži od Grčke da u potpunosti poštuje prava zatočenih osumnjičenika. U peticiji se ne traži njihovo puštanje na slobodu.

Solunska javna tužiteljica Sophia Pentaraki je ranije ovog tjedna odbacila žalbu sedmorke. Ona je predložila da se 27 od 29 optuženih tijekom nereda izvede pred sud, piše grčki dnevnik Kathimerini.

Štrajkaši su prebačeni prošlog tjedna u najčuvaniji zatvor u Ateni nakon što se njihovo stanje pogoršalo i pojavila se potreba zdravstvene njege.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara