Članovi Foruma hrvatske sloge s liste Z. Tomca sa zagrebačkim umirovljenicima

ČLANOVI Foruma hrvatske sloge (FHS) s Neovisne liste Zdravka Tomca danas su se susreli sa zagrebačkim umirovljenicima iz Doma umirovljenika "Park" te im predstavili svoj izborni program u kojem, kažu, važno mjesto zauzima i skrb za 1,25 milijuna umirovljenika u Hrvatskoj.

Glavni tajnik FHS-a Josip Juras, koji je svojevremeno obnašao dužnost ministra rada i socijalne skrbi, naglasio je da od 201.111 zagrebačkih umirovljenika, njih 35.892 prima gradsku novčanu pomoć jer su im mirovine manje od 1.210 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako bi se počeli rješavati problemi koji najviše tište umirovljenike, Forum će se zalagati za donošenje Zakona o pravima umirovljenika kojim bi se "ispravile nepravde, ukinule privilegije i osiguralo dostojanstvo i ravnopravnost umirovljenika".

Forum će tim zakonom tražiti povećanje mirovina i uvođenje obveze po kojoj bi ubuduće porast mirovina slijedio porast plaća, te utvrđivanje obveze i dinamike vraćanja duga umirovljenicima. Za provođenje tog zakona, po prijedlogu Foruma, trebalo bi osigurati dio novca od privatizacije državnih poduzeća. Također bi se, smatraju, sprječavanjem bahatosti, arogancije i rastrošnosti u Vladi, Saboru i Uredu Predsjednika moglo uštedjeti 20 posto troškova koji bi išli za povećanje umirovljeničkog standarda. U Forumu su naglasili i važnost izgradnje ili prenamjene za domove umirovljenika jer nekoliko tisuća umirovljenika čekaju domski smještaj.

U Hrvatskoj danas postoje brojni zakoni, ali ni jedan o zaštiti građana starije životne dobi. "Naši stariji građani od 80, 90 i 100 godina živi su spomenici i trebamo se za njih brinuti", zaključili su članovi Foruma J. Juras, Davorin Rudolf, Ante Klarić i Jadranka Filipović koji su se danas susreli s umirovljenicima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara