Članovi predsjedništva BiH spore se oko naziva Republike Srpske

Bošnjački i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić i Mirko Šarović oštro su se sukobili zbog Tihićeve najave pokretanja postupka za promjenu naziva i simbola Republike Srpske.

U izjavi za radio ´Slobodna Europa´ Tihić je u petak potvrdio da kani pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom BiH s ciljem poništenja sadašnjeg naziva Republike Srpske, te poništenja njezina grba i himne. Temelj za takav zahtjev Tihić je našao u izmjenama državnog ustava te ustava dva entiteta u BiH usvojenima ranije ove godine a kojima se jamči jednakopravna pozicija sva tri konstitutivna naroda na cijelome teritoriju zemlje.

´U najmanju ruku taj entitet (Republika Srpska) treba se zvati entitet srpski, bošnjački i hrvatski. Možda bi bio bolji neki neutralniji naziv koji neće imati nacionalnu odrednicu´, kazao je Tihić.

Izmjena entitetskih simbola također je nužna jer oni u slučaju Republike Srpske opet predstavljaju samo jedan narod, drži Tihić.

U slučaju grba to je dvoglavi orao dok je za himnu proglašena skladba ´Bože pravde´ koja je bila u službenoj uporabi u Kraljevini Srbiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirajući na Tihićev istup, donedavni predsjednik Republike Srpske i sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Mirko Šarović kazao je kako to može samo stvoriti nove probleme. Republika Srpska, drži Šarović, čvrsta je Daytonska kategorija i ne može se mijenjati osim ako se želi otvoriti rasprava o cjelokupnom mirovnom sporazumu potpisanom 1995. godine.

´Uostalom, zašto se Republika Srpska ne bi zvala po najbrojnijem narodu koji u njoj živi´, kazao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je također osporio postojanje pravne osnove za pokretanje spora pred Ustavnim sudom BiH dodavši da državno Predsjedništvo ni u kojem slučaju neće stati iza Tihićeva prijedloga.

Verbalni rat Tihića i Šarovića za nepunih mjesec dana okončao je privid idiličnih odnosa u državnom vrhu koji je bio izabran u listopadu. Time se također pokazuje da predstavnici nacionalnih stranaka imaju potpuno različite poglede na ključne probleme u BiH a što će znatno otežati rješavanje tih problema u budućnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara