Članovi uprave sisačkog poduzeća oštetili proračun za 15 milijuna kuna

POLICIJSKI službenici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta PU sisačko-moslavačke dovršili su kriminalističku obradu nad šest osoba, koje se tereti da su počinile kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, čime je državni proračun oštećen za najmanje 15 milijuna kuna, izvijestila je PU sisačko-moslavačka.
 
Kriminalističkom obradom je utvrđeno kako su 58-godišnjakinja i 52-godišnjak kao bivši članovi uprave jednog poduzeća sa sjedištem u Sisku, u razdoblju od 20. siječnja 1997. do 29. ožujka 2006. godine, suprotno odredbama Zakona o pretvorbi i privatizaciji, odobrili više zajmova udruzi dioničara tog poduzeća, u iznosu većem od 15 milijuna kuna, radi kupnje udjela u navedenoj tvrtki, iako su pritom znali da zajmovi neće biti vraćeni. Te udjele su uzeli kao hipoteku kojom se jamčio povrat odobrenih zajmova te su na opisani način postali vlasnici "sami sebe".

Prema policijskom izvješću, takvim nezakonitim postupcima osumnjičeni su Ministarstvu financija uskratili sredstva za dospjele obveze posebnog poreza na robu u visini zajma odobrenog Udruzi malih dioničara, čime je proračunu Republike Hrvatske počinjena šteta od najmanje 15 milijuna kuna.

Izdali fiktivni račun na iznos veći od 300 tisuća kuna

Tijekom provođenja kriminalističke obrade je utvrđeno da je 45-godišnji direktor tvrtke iz Biograda, 1. lipnja 2005. godine, izdao fiktivni račun tom poduzeću iz Siska, na iznos veći od 300 tisuća kuna, iako isti nije isporučen, a 58-godišnja direktorica poduzeća svojim ga je potpisom ovjerila kao istinit, te je 10. rujna 2005. godine izvršila plaćanje navedenog računa kompenzacijom, čime je pribavila protupravnu imovinsku korist za biogradsko poduzeće, u visini iznosa navedenog na računu, a svoje poduzeće oštetila za taj iznos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je utvrdila da je još troje zaposlenika sisačkog poduzeća, davanjem uputa i izradom lažne poslovne dokumentacije, omogućilo prikrivanje tragova i kaznenih djela koja su počinile odgovorne osobe sisačkog i biogradskog poduzeća, navodi policija.

Protiv svih osumnjičenih policija je podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku, zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, stoji u priopćenju.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara