Clark: Hvatanje Sadama ključno za Amerikance

TAKMAC za demokratskog kandidata za američkog predsjednika Wesley Clark upozorio je kako je za rad svake buduće iračke vlasti važno da se uhiti bivši diktator Sadam Husein i da mu se sudi za ratne zločine te najavio kako će sljedećeg mjeseca svjedočiti na suđenju Slobodanu Miloševiću, piše u ponedjeljak USA TODAY.

Clark je u razgovoru za USA TODAY pohvalio odluku Bushove vlade da ubrza prijenos vlasti na Iračane, ali i rekao da nije vjerojatno da će ijedna vlast uspjeti ako je Sadam u bijegu.

Činjenica da je Sadam još na slobodi, rekao je Clark "uvelike će otežati preživljavanje iračke vlade".

Bushova administracija, suočena s krizom u Iraku, narastajućim nasiljem i troškovima, pristala je ovoga vikenda predati političku kontrolu nad Irakom do 1. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vjeruje se da je Sadam Husein živ, a povremeno se pojave njegove snimke koje bi to trebale potvrditi. Televizija Al Arabiya u Dubaiju u nedjelju je emitirala novu snimku, prvu nakon dva mjeseca, za koju tvrdi da ju je snimio Sadam Husein i na kojoj on uvjereno tvrdi da ga Iračani žele nazad.

Clark drži da je važno uloviti Sadama kako bi mu se sudilo, jer je uspostava vladavine zakona bit mirovnih i stabilizirajućih operacija. Iz istoga razloga smatra da su Sjedinjene Države trebale sudjelovati u Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) kojega Bushova vlada ne priznaje bojeći se politički motiviranih progona Amerikanaca.(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara