Clark: Milošević je unaprijed znao za masakr u Srebrenici (1)

SLOBODAN MILOŠEVIĆ unaprijed je znao da će general Ratko Mladić počiniti masakr u Srebrenici i navodno ga je upozorio da to ne čini, rekao je bivši zapovjednik NATO-a, američki general Wesley Clark u svjedočenju pred Haškim sudom (ICTY) čije je transkripte sud objavio u četvrtak.

Umirovljeni general Clark, danas kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, svjedočio je u ponedjeljak i utorak na suđenju Miloševiću na zatvorenoj sjednici. Na traženje Washingtona njegov iskaz ICTY je objavio s odgodom od 48 sati.

U iskazu je opisao niz sastanaka s Miloševićem, održanih 1995. u sklopu mirovnog procesa u BiH i 1998/99. zbog rata na Kosovu.

Ispričao je kako je na sastanku u Beogradu 17. kolovoza 1995. Milošević uvjeravao američke pregovarače, predvođene Richardom Holbrookeom, u svoj nesumnjivi utjecaj na bosanske Srbe i tražio da mirovni plan dogovore s njim a ne s vodstvom na Palama.

"U stanci razgovora pitao sam ga - ako imate toliko utjecaja na bosanske Srbe, zašto ste dopustili generalu Mladiću da pobije sve te ljude u Srebrenici?", kazao je Clark.

Milošević je odgovorio da ga je "upozorio ali ga nije poslušao".

"Bilo mi je jasno da je on unaprijed znao što će se dogoditi", rekao je Clark, opisujući razgovor koji je vođen mjesec dana nakon što su Srbi ubili više od 7.000 zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice.

Unutar unaprijed utvrđenog i očito ograničenog opsega pitanja, tužitelja Geoffreya Nicea posebno je zanimao nalogodavni odnos Miloševića prema čelnicima bosanskih Srba.

Milošević je 13. listopada 95. američko izaslanstvo dočekao s ponudom da se sastanu s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, koji su boravili kod njega, rekao je Clark, dodajući da je ponuda prihvaćena "radi promjene stanja na terenu" iako su znali da su njih dvojica optuženi za ratne zločine pred ICTY-em.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na traženje tužitelja Clark je opisao i kako je Milošević na mirovnim pregovorima u Daytonu donosio sve odluke u ime bosanskih Srba, uključujući i povlačenje granica na zemljovidima, te je na kraju umjesto njih i potpisao sporazum.

Clark je objašnjavao i povezanost vojske Republike Srpske s Vojskom Jugoslavije, posebno zajednički sustav protuzračne obrane, pozivajući se na obavještajne podatke.

Opisao je i kako je u godinama nakon Daytona probleme u BiH rješavao tako da bi nazvao Miloševića, što mu je optuženi sam preporučio.

Veći dio glavnog ispitivanja tužitelj je posvetio pitanju Kosova, odnosno razgovorima koje je Clark, kao zapovjednik snaga NATO-a imao s Miloševićem uoči NATO-ovog bombardiranja SRJ 1999.

O samoj 11-dnevnoj kampanji NATO-a, kojom je zaustavljena srbijanska intervencija na Kosovu, Clark nije ispitivan.

Opisao je pregovore u jesen i zimu 1998. na kojima je NATO tražio povlačenje snaga VJ i MUP-a Srbije s Kosova, na kojima je uz njega sudjelovao i Javier Solana, tada glavni tajnik NATO-a. Milošević je tada, po njegovim riječima, apsolutno kontrolirao generale, posebno kroz zajedničko zapovjedništvo VJ i MUP-a na Kosovu.

Opisao je i kako je Milošević na jednom od sastanaka otvoreno pokazao kako gleda na rješenje problema Kosova.

"Generale Clark, mi znamo kako s tim ubojicama, silovateljima i kriminalcima. U Drenici 1946. smo ih sve pobili", rekao je tada optuženi što je zapanjilo izaslanike NATO-a, rekao je Clark.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara