Clinton osudila brutalno premlaćivanje prosvjednice u Egiptu: To je šokantno i sramotno

Foto i video: YouTube

U VRLO strastvenom govoru Hillary Clinton je osudila nove vlasti u Egiptu zbog diskriminacije žena, dok je snimku premlaćivanja prosvjednice u Kairu nazvala "šokantnom" i "sramotnom".Clinton je kazala kako nove egipatske vlasti pokazuju manjak poštovanja prema ženama i na ulicama kao i u politici. Prije deset mjeseci su prosvjednici s vlasti skinuli dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, nakon čega prijelaznu vlast čine vojni dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sistematsko ponižavanje egipatskih žena baca sramnu sliku na revoluciju, sramoti državu i njezinu vojsku", kazala je Clinton u svojem govornu na Sveučilištu Georgetown. U snimci koju su na YouTubeu vidjeli milijuni ljudi, egipatska vojna policija mlati ženu sa dugim štapovima i vuče je po podu.

"Posljednji događaji u Egiptu su bili šokantni. Žene tuku i zlostavljaju na istim ulicama gdje su riskirale svoj život za revoluciju prije samo nekoliko mjeseci", kazala je Clinton koja je upozorila na "zabrinjavajući obrazac" vojnih vlasti i velikih političkih stranaka koje isključuju žene iz donošenja odluka. "U isto vrijeme ih napadaju sigurnosne snage i ekstremisti", kazala je američka državna tajnica te dodala kako žene prolaze kroz strašna zlostavljanja.

"Novinarka je seksualno zlostavljana, a sada je žena napadnuta, skinuta i pretučena na ulici", rekla je Clinton te dodala kako mlaćenje žena nije kulturalni problem, već je to kriminal "i tako se treba tretirati".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara