Clinton primio počasni doktorat; pozvao Kosovare na toleranciju

REKTOR prištinskoga sveučilišta Zejnel Kelmendi dodijelio je u petak u Prištini bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu titulu počasnog doktora prištinskog Sveučilišta kao znak priznanja i zahvalnosti za doprinos okončanju rata na Kosovu i uspostavi mira.

Nakon svečane dodjele u dvorani Filološkog fakulteta u Prištini, bivši američki predsjednik, koji boravi u jednodnevnom posjetu Kosovu, obratio se predstavnicima kosovskih političkih institucija te studentima i profesorima Sveučilišta. U svom govoru on je ukazao na nužnost uspostave vrijednosti suvremenog društva, istaknuvši prije svega potrebu za tolerancijom, te je pozvao Kosovare na pomirbu. "Pomirenje je jedina mogućnost želi li se izgraditi stabilno i napredno Kosovo", rekao je Clinton.

Govoreći o nasilju koje je tijekom Miloševićevog režima pretrpjelo Kosovo, Clinton je pozvao kosovske Albance da sada ne dopuste nasilje koje ide u suprotnom smjeru, s drugim etničkim predznakom, istaknuvši nužnost provođenja zakona i funkcioniranja pravne države. Posebice je ukazao na potrebu poštivanja prava manjina.

Govoreći o političkoj budućnosti Kosova, Clinton je rekao kako
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"vjeruje u samoopredjeljenje" i želi da narod na Kosovu ima mogućnost stvarati svoju budućnost, založivši se za pokretanje dijaloga između Prištine i Beograda.

Bivši američki predsjednik izrazio je zadovoljstvo radom OUN-a i međunarodne zajednice na Kosovu, KFOR-a te kosovske policijske službe.

Nakon primanja počasnog doktorata, Clinton, kojega je burno pozdravilo više tisuća građana Prištine, posjetio je sjedište američkog sveučilišta u Prištini, koje treba početi s radom u listopadu, nakon čega je otputovao u američki vojni kamp "Bondsteel" kod Uroševca, gdje će se posjetiti američke vojnike.

Tijekom dana Clinton se sastao s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, premijerom Bajramom Rexepijem, predsjednikom parlamenta Nexdatom Dacijem, predstavnicima Srba te šefom UN-ove administracije na Kosovu Harrijem Holkerijem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara