Čobanković naredio obvezno držanje peradi u zatvorenim prostorima u cijeloj RH

MINISTAR poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković donio je Naredbu za sprječevanje pojave i širenja pričje gripe, kojom se propisuje obvezno držanje peradi u zatvorenim i ograđenim prostorima na područje cijele Hrvatske.

Ministar Čobanković Naredbu je potpisao sinoć, a stupit će na snagu danom objave u "Narodnim novinama", što se očekuje sredinom idućeg tjedna, izvijestio je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom Naredbom također se propisuje obvezno držanje bezgrebenki (red ptica trkačica) i pernate divljači u ograđenim prostorima, na taj način da je onemogućen svaki kontakt sa divljim pticama, kao i zabrana lova sve pernate divljači u krugu 10 kilometara od utvrđenih žarišta ptičje gripe. Zabranjuje se i lov pernate divljači vrsta močvarica (guske, patke) na području cijele Hrvatske.

Naredbom se zabranjuje i izvoz žive peradi ako potječe sa zaraženih i ugroženih područja, te propisuje pojačana dezinfekcija vozila koja prevoze perad.

Na upit novinara kolike se kazne za nepridržavanje odredbi Naredbe o zabrani držanja peradi u zatvorenom, predsjednik Povjerenstva za praćenje epidemiološkog stanja, kontrolu i suzbijanje ptičje gripe, Mate Brstilo, rekao je da su kazne propisane Zakonom o veterinarstvu, od dvije do dvadeset tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara