Čobanković ne pristaje na zahtjeve seljaka, Josipović traži nove pregovore

Čobanković ne pristaje na zahtjeve seljaka, Josipović traži nove pregovore

Tekst: J.Š. / I.Kri.
Foto: Vjekoslav Skledar, Vlado Kos (Cropix), Aleksandar Primorac (EPEHA/Cropix),

PREGOVORI seljaka s ministrom Petrom Čobankovićem su prekinuti, a ministar se, kako doznajemo, vratio u Zagreb kako bi tražio dodatni novac za zahtjeve seljaka. "Pregovori su odgođeni do večeras. Ono što nam je ministar ponudio, nije nam dovoljno", kazao je za Index Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

Kako doznajemo, seljaci sve više inzistiraju na tome da se organizira sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor. Seljaci naime ističu kako se nije ni približno došlo do onoga što oni traže. "Tijekom pregovora s ministrom Čobankovićem dolazili smo do nekih zajedničkih zaključaka, ali to nije ni blizu onih uvjeta koje smo mi postavili", kazao je Pokrovac i dodao kako su oni ipak izašli Vladi u susret i pristali na to da im se 40 posto poticaja isplati u repromaterijalu. "Mi stalno izlazimo Vladi u susret, a nitko nama ne izlazi u susret", kazao nam je Pokrovac.

Od Čobankovića traže "zauzdavanje" Tomislava Karamarka

Dodao je i to kako je od ministra Čobankovića zatražio da malo "zauzda" Tomislava Karamarka. Naime, prema ranijem dogovoru, seljaci su u 13 sati, očekujući tada kraj pregovora, upalili svoje traktore s ciljem da ponovno blokiraju ceste. Tada je reagirala policija koja ih je u tome krenula zaustaviti. "Ceste su sada odblokirane, ali traktori ostaju na svojim pozicijama", kazao nam je Pokrovac.

Predstavnike seljaka je danas oko 19 sati primito u Zagrebu i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović koji im je jučer i javno dao potporu. U priopćenju koje je nakon sastanka poslano iz Ureda predsjednika Josipovića stoji kako su svi sudionici razgovora podržali "istinsku reformu poljoprivrede sukladno pravilima Europske unije te striktno i dosljedno provođenje zakona, uključivši i pravila o potporama".

"Konstatirano je teško stanje u poljoprivredi, a predstavnici udruga Predsjednika Republike su izvijestili o brojnim problemima i nepravilnostima u sustavu", stoji u priopćenju te se dodaje kako je Josipović pozvao udruge i Vladu da nastave pregovore te nađu rješenje za sadašnje stanje.

Ministar pozvao seljake da se vrate kućama

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković  je na današnjoj konferenciji za novinare ponovio sve što Vlada nudi poljoprivrednicima. Kako je kazao, žao mu je što su poljoprivrednici i dalje u prosvjedima te da nitko ne bi bio sretniji od njega i premijerke Jadranke Kosor da im mogu ponuditi sve ono što traže. Ali, Čobanković kaže kako je to jednostavno nemoguće. Ono što je još mogao ponuditi je 600 kuna po hektaru kroz repromaterijala i to je, kako je kazao, maksimum maksimuma.

"Pozivam sve poljoprivrednike da se vrate svojim kućama. Od sljedećeg tjedna ići će se na realizaciju svih mjera. Lijepo je vrijeme, neka se vrate raditi za svoju egzistenciju. Vlada neće podleći pritiscima jer to znači rušenje proračuna odnosno bankrot", rekao je Čobanković i kazao da su oni odgovorna Vlada i da je on odgovoran ministar i čovjek te ne može obećati iznos za koji zna da ne može biti isplaćen.

"Predsjednik može razgovarati s kim hoće"

Na današnjoj je konferenciji ministar Čobanković demantirao da je Petrokemija povećala cijenu mineralnih goriva za 15 posto. Ministar tvrdi da je cijena u prosjeku pet posto niža nego prošle godine. Poljoprivrednicima je poručio da će vaučerima moći nabavljati gorivo i od drugih dobavljača.

Osvrnuo se i na dogovoreni sastanak između predstavnika udruga seljaka i predsjednika Josipovića. Rekao je da predsjednik može razgovarati s kim hoće, ali nitko od njegovih savjetnika se nije konzultirao sa mnom oko ovih pitanja. "Cijelu noć smo dežurali u ministarstvu i nijedan poziv nam nije upućen", kazao je Čobanković i dodao kako se sa premijerkom stalno konzultira oko ovog problema.

Ubrzo je stigla i reakcija na izjave ministra na konferenciji za novinare. "Razočarani smo i odlučni smo da nastavimo u svojim nakanama i izborit ćemo svoja prava. Zašto nam to ministar nije jučer rekao pa bi odmah povukli neke korake. Ovdje više nećemo biti. Čekamo predstavnike koji su kod Josipovića. Sutra odlazimo odavde, ali to neće biti kućama. Još ne znamo gdje i to nećemo reći, ali idemo do kraja", kazao je potpredsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Filić na RTL-u.

"Ne odstupamo ni milimetra od svojih zahtjeva"

"Idemo dalje i ne odstupamo od svojih zahtjeva ni milimetra", kazao je za Index jutros prije početka druge runde pregovora Dragutin Dukić, neformalni vođa seljaka. Noćas se ni nakon pet sati pregovora seljaci nisu uspjeli dogovoriti s ministrom Petrom Čobankovićem, a ovaj put, čini se, seljaci čvrsto drže svoje pozicije.

Propali noćni pregovori Čobankovića i seljaka: Razgovori se nastavljaju danas u 12 sati!

"Jučer smo još i bili spremni na neke kompromise, međutim, nakon što smo došli do nekih novih spoznaja nećemo odustati ni od jedne lipe", kazao nam je Dukić objasnivši kako pri tom misle na "25 milijuna kuna potrošenih na izradu projektne dokumentacije za jedan tunel u Požeško-slavonskoj županiji".

Dukić je dodao i kako se na sastanku sinoć počelo pričati i o dugu od 205 milijuna kuna iz 2008. godine, a što znači da ga i ministarstvo priznaje. "Danas imamo otvorenih novih 20 punktova u Bjelovaru i okolici, Sisku, Varaždinu. Još seljaka ustaje i izlaze na ulicu. Danas je zadnji rok za Vladu", kazao je Dukić dodajući da u slučaju propalih pregovora ostaje prethodno dogovoreni scenarij, a to je da seljaci traktorima kreću na Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne samo na Zagreb, uzrokovat ćemo opću blokadu svuda jer ima nas i na autocestama", kazao nam je Dukić.

Dukić niječe razdor među seljacima

Iako se nagađa kako su sinoćnji petosatni propali pregovori U Kutjevu rezultirali i razdorom među seljacima, Dukić to niječe. "Nema razdora među seljacima, ostajemo jedinstveni", kazao je.

Dio seljaka je navodno sinoć bio za prijedloge ministra Petra Čobankovića, dok drugi za to nisu htjeli ni čuti. Seljaci iz Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije htjeli su navodno i više od ponuđenog, no Dukić nam objašnjava kako se neki i jesu povukli, no da seljaci ostaju jedinstveni u svome stavu. "Odgodili smo pregovore za danas jer smo htjeli hladne glave donijeti odluke", kazao je.

Seljaci su danas deblokirali zauzete prometnice, no i dalje su ostali na određenim punktovima dok pregovori ne budu gotovi.

Tako se na raskrižju u Ferovcu i dalje nalazio stotinjak traktora koji su razmješteni uz cestu. Tu će i stajati sve do kraja pregovora, a ukoliko rezultat pregovora za njih bude nepovoljan, ponovno će izaći na cestu. Doznajemo i kako su se prosvjednicima u okolici Zagreba pridružili i seljaci u Jastrebarskom. Oni su sa 30 traktora zauzeli punkt kod skretanja za Staru karlovačku cestu.

U prosvjedima su im se pridružili i poljoprivrednici kod Sinja koji će s desetak traktora blokirati cestu u Kukuzovcu. Doznajemo kako je 20 traktora krenulo iz Rovišća prema Bjelovaru cestom Zagreb-Bjelovar te najavljuju da će, ako ih policija zaustavi, blokirati cijelu cestu.

Kosor: Jasno smo deklarirali što država može dati

Premijerka Jadranka Kosor ponovno je poručila prosvjednicima kako je jasno kazano što sve Vlada može dati. "Jasno smo deklarirali što država može dati u ovom trenutku. Možemo potpisati sve skupa tri milijarde kuna", kazala je premijerka Kosor na 11. konvenciji mladeži HDZ-a u Velikoj Gorici gdje se bira novo vodstvo.

"Vrijeme je za velike istine, nije vrijeme za pometanje pod tepih ni za muljanje. Vladu u tome neće spriječiti nikakvi napadi, objede ni prijetnje", poručila je premijerka najavljujući i donošenje nekih novih nepopularnih mjera.

Virovitičko-podravska županija odrekla se tri i pol milijuna kuna u korist seljaka

"IZRAZIO bih punu potporu u nastojanjima i Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede da se pronađe izlaz iz ove situacije koja je teška. Svi znamo da novca nema, ali apsolutno razumijem seljake, jer su oni u lošoj i praktički bezizlaznoj situaciji, i bez obzira na sva nastojanja i jednih i drugih, u rješavanje ove situacije moraju se uključiti i županije, da pokušamo zajedno nešto napraviti i pomoći im kao regionalna samouprava prevladati krizu", istaknuo je župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić dodajući kako će se iz tog razloga Virovitičko-podravska županija ove godine odreći svog dijela sredstava za zakup poljoprivrednog zemljišta na području Virovitičko-podravske županije.

"To je iznos od ukupno 3.500.000,00 kuna, odnosno ako gledamo po korisniku, to je četvrtina iznosa zakupa po korisniku poljoprivrednog zemljišta", kazao je Tolušić ističući kako je ovo pokazatelj da oni kao županija pokazuju stvari djelima, a ne, kako je kazao, lažnim pričama.

"Nadam se da će ovakav potez pratiti i druge županije, prije svega Osječko-baranjska županija, da će se i druge slavonske županije odreći četvrtine dijela sredstava za zakup poljoprivrednog zemljišta u korist seljaka. Vjerujem da će to našim seljacima uvelike pomoći jer to nisu mala sredstva", kazao je Tolušić.

"Nezavisni seljaci spremni na desant traktorima na urede Bjelovarsko-bilogorske županije"

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić pohvalio je potez Virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića koji je obećao oprost plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u iznosu od 3,5 milijuna kuna. "Ovaj njegov potez mi shvaćamo i kao podršku seljacima u prosvjedu, jer je on trenutno jedini političar koji je na pravom primjeru podržao i učinio nešto za seljake", kazao je danas na prosvjedima Mlinarić te dodao kako ih je razočarao Bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija koji se, po njemu oglušuje na seljačke probleme.

"Iako je kandidat iz redova HSS-a, Čačiji su očito bliža lovačka društva i vinska udruženja od nas seljaka. Još jednom napominjem da su Nezavisni seljaci spremni i na desant traktorima na urede Bjelovarsko-bilogorske županije ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima", zaključio je Mlinarić.

Tijek događaja pratite na Indexu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara