Čobanković obećao isplatu zaostalih pomoći poljoprivrednicima

MINISTAR poljoprivrede Petar Čobanković u Karlovcu je na sastanku sa županom Nedjeljkom Strikićem i poljoprivrednicima u Karlovačkoj županiji obećao da će zaostale potpore iz 2004. biti isplaćene u sljedećih 45 dana, proizvođačima mlijeka u dva tjedna, a ratarima za sjetvu do kraja veljače.

To je rečeno na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s poljoprivrednicima, koji je bio zatvoren za javnost. Ministar Čobanković je rekao da je danas na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju odlučeno da se Vladi dostavi Odluka o raspisivanju natječaja o prodaji Karlovačke industrije mlijeka, što znači da bi u roku od tri ili četiri mjeseca KIM mogao biti prodan.

To je, kako je rečeno, vrlo važno za oko 2600 obitelji KIM-ovih kooperanata te za širenje kooperantske mreže.

Poljoprivrednici su izvijestili ministra o svojim teškoćama. Iako poljoprivrednici u Hrvatskoj mogu u siječnju i veljači računati na ukupno 900 milijuna kuna zaostalih novčanih potpora, što će bitno olakšati proljetnu sjetvu, proizvođači mlijeka u Županiji nezadovoljni su što će dobiti 10 do 12 milijuna kuna manje nego prijašnjih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Čobanković objasnio je da je to zato što je Karlovačka županija svrstana u treću skupinu područja posebne državne skrbi, pa je isključena iz skupine područja s otežanim uvjetima gospodarenja, što je izravno utjecalo na ukinuće 50 lipa poticaja po svakoj proizvedenoj litri mlijeka.

"To je uređeno Zakonom o poljoprivredi i Zakonom o novčanim potporama iz 2002. i 2003. s odgodom primjene 1. siječnja 2004. , što znači da smo takvo stanje naslijedili", naglasio je Čobanković. Rekao je da je u Ministarstvu izrađena simulacija po kojoj bi se samo na osnovi poticaja za mlijeko poticaji povećali za 50 milijuna kuna na godinu. "Zauzet ću se da se nađe način za takve izmjene", obećao je Čobanković.

Poljoprivrednici su se također požalili da ne uspijevaju okrupniti svoje zemljište za proizvodnju krmiva i druge hrane, iako u okolici ima puno neiskorištene zemlje, te da im u tome treba pomoć države.

Ministarstvo je već pripremilo prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje određuju da će općine i gradovi morati Ministarstvu dostaviti programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na suglasnost, te će najdulje u roku od dva mjeseca nakon dobivanja suglasnosti morati raspisati natječaje za zakup ili prodaju.

"Inače će nadležnost za raspolaganje državnim zemljištem preuzeti Županije", rekao je Čobanković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara