Coca Cola u štrajku: Ne želimo raditi s onima s kojima smo ratovali!

VOZAČI i dostavljači koji bi uskoro trebali dobiti otkaze i pedesetak radnika iz proizvodnje Coca Cole sinoć su počeli štrajk u organizaciji Samostalnog sindikata tvrtke. Uz pomoć paleta boca blokirali su ulaz u skladište i izlaz te su zaustavili proizvodnju.

"Štrajka oko 250 radnika u proizvodnji i distribuciji, od ukupno 750 zaposlenih u punionicama u Zagrebu i Solinu te distributivnom centru u Požegi." - rekao je novinarima predsjednik sindikata Coca-Cole Marijan Sokačić.

"Tražimo povećanje plaća za 10 posto, jer nisu rasle već 10 godina, a 2000. godine pale su za 14 posto." - rekao je Sokačić.

Budući da nakon 15. mjeseci pregovaranja o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora, između Samostalnog sindikata Coca-Cole i poslodavca Coca-Cola Beverages Hrvatska d.d. nije došlo do kolektivnog radnog spora, sindikat se odlučio na štrajk.

U procesu mirenja koji je trajao od 24. siječnja do 2. veljače, između sindikata i tvrtke nije postignut sporazum o spornim pitanjima kolektivnog ugovora, otpremninama, najnižoj plaći i drugim materijalnim pravima.

Sindikat je kroz pregovaranje tvrdio kako plaća u CCBH nije rasla u zadnjih 10 godina, da je naprotiv, smanjena 2000. godine za 14%, a za to je vrijeme volumen prodaje i proizvodnje porastao nekoliko puta.

Sindikat upozorava da paralelno sa procesom kolektivnog pregovaranja, uprava CCBH namjerava otpustiti gotovo 20% radnika i to bez dogovora i suglasnosti socijalnih partnera.

U sindikatu su posebno zabrinuti za radnike proizvodnje u Zagrebu i Solinu, zbog glasina o zatvaranju punionica i seljenju proizvodnje u neke druge dijelove Hrvatske ili čak u inozemstvo, a prema riječima štrajkaša novi pogon bi se trebao otvoriti u Subotici.

Samostalni sindikat Coca-Cole traži da se radnicima osiguraju otpremnine barem na razini onih koje danas isplaćuju bolje tvrtke u Hrvatskoj, u iznosu od  250 do 300 tisuća kuna bruto.

Sindikat također traži povećanje otpremnina za 123 radnika s popisa za zbrinjavanje viška zaposlenih, od kojih su gotovo svi zaposleni u distribuciji.

"Tražimo otpremnine na razini boljih tvrtki u Hrvatskoj, poput TDR-a ili T-HT-a", kaže Sokačić, "u kojima je višak zaposlenih dobivao bruto iznose između 250.000 i 360.000 kuna".

"Sindikat odbija i ponudu poslodavca da radnici kao kompenzaciju uzmu dotrajale kamione tvrtke, uz obećanje da će nastaviti raditi s Coca-Colom kao privatnici. Tvrtka se želi riješiti starih kamiona, a ujedno se nada da će otpušteni radnici prihvatiti lošije uvjete za nastavak poslovanja s Coca-Colom", tvrdi Sokačić.Uprava tvrdi da je štrajk nezakonit

Sindikat tvrtke CocaCola Beverages Hrvatska danas je započeo štrajk tražeći povećanje plaća i veće otpremnine za višak radnika, dok Uprava tvrdi da je štrajk nezakonit.

Uprava smatra da je štrajk nezakonit te će od nadležnih tijela zatražiti njegovu zabranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk je počeo i prije nego što je najavljen, a štrajkaši su zapriječili ulaz i onima koji žele raditi, ističe direktorica za odnose s javnošću Majda Tafra Vlahović.

Osim toga, u Coca-Colinoj zgradi u Sachsovoj ulici poslovne su prostore unajmile neke druge tvrtke, čijim se zaposlenicima također ne dopušta ulazak.

Tafra Vlahović kaže da je Uprava višku zaposlenih dala fer ponudu - 6.400 kuna neto po godini radnog staža te da nastave raditi za Coca-Colu kao privatnici, na kamionima koje bi dobili jeftino, a servisirala bi ih sama tvrtka.

Coca-Colini vozači primali su plaće i do 10.000 kuna neto, ističe Tafra Vlahović.

Tvrtka se planom restrukturiranja odlučila riješiti distribucije, na što ima pravo, a sindikat je to iskoristio za ucjenu.

Tražili su bruto otpremnine od čak 450.000 kuna, a kada je Uprava to odbila sindikat je iskoristio pregovore o kolektivnom ugovoru da bi dobio zakonsko opravdanje za štrajk, tvrdi Coca-Colina direktorica za odnose s javnošću.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara