Coetzee i Antunes favoriti za Nobelovu nagradu za književnost

DATUM dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost još se nije ni znao kad su počela nagađanja o tome tko će izaći kao pobjednik na dodjeli nagrade Švedske akademije u četvrtak, 2. listopada.

Najčešće spominjana imena su Južnoafrikanac J.M. Coetzee i Portugalac Antonio Lobo Antunes. Postizanje ravnoteže između pojedinih književnih struja igra ključnu ulogu u pogađanju, isto kao i dobro poznavanje Švedske akademije i samih kandidata.

Neki smatraju da je vrijeme da pobijedi neki romanopisac, nakon putopisca V.S. Naipula i prošlogodišnjeg pobjednika, mađarskog autora Imrea Kertesza, koji je 2002. hvaljen "za djelo koje zagovara krhko iskustvo pojedinca nasuprot barbarskoj samovolji povijesti".

Postoje mišljenja da bi ovaj put pobjednik morao doći iz Afrike ili iz SAD-a, budući da su pobjednici 2000. i 1999. bili Gao Xingjian iz Kine i Nijemac Guenter Grass. Suci bi sad trebali imati na umu "proporcionalnu zastupljenost", nakon ljetošnjeg probiranja kroz brda knjiga kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pobjednici prošle dvije godine, kao i Grass 1999., bili su već etablirani književnici, dok je 2000. Akademija izabrala međunarodno relativno nepoznatog kineskog autora Gaoa Xingjiana.

Upućeni tvrde da je za Grassa već bilo krajnje vrijeme da dobije nagradu 1999., nakon što je godinama ulazio u uži izbor. Stoga neće iznenaditi ako bijeli Južnoafrikanac J. M. Coetzee u četvrtak bude proglašen pobjednikom. Ipak se smatra da mu ne ide u prilog što nije predstavnik crne Afrike, poput Somalijca Nurrudina Faraha ili Nigerijca Bena Okrija.

Ovaj 63-godišnjak se već deset godina nalazi na listama najboljih književnika, a Afrika nije bila na redu od pobjede Nadine Gordimer 1991. godine. Argument proporcionalne zastupljenosti mogao bi prevagnuti u korist Peruanca Maria Vargasa Llose, koji živi u Španjolskoj. Posljednji latinoamerički pobjednik bio je Meksikanac Octavio Paz, koji je od kralja Carla Gustava XVI. primio Nobelovu medalju, diplomu i novčanu nagradu 1990. godine.

Napetost i neizvjesnost vlada u Stockholmu, zbog sumnji da bi Akademija mogla izvrnuti sva nepisana pravila o proporcionalnosti i dodijeliti ovogodišnju nagradu Portugalcu Antoniu Lobu Antunesu, koji je godinama bio jedan od favorita, da bi ga zemljak Jose Saramago pobijedio 1998. godine. Antunes se u intervjuima žalio na spekulacije koje su o njemu pokrenuli novinari, no njegovo se ime u zadnje dvije godine često spominje.

Njemački kandidati se ovaj put ne spominju, ali zato su tu Amerikanci Thomas Pynchon, Philip Roth, Joyce Carol Oates i konačno, Kanađanka Margaret Atwood, koja već tradicionalno pripada "krugu odabranih".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara