Colin Powell otputovao u Jeruzalem

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell krenuo je u petak navečer po lokalnom vremenu prema Jeruzalemu gdje će razgovarati o mirovnome planu za Bliski istok i obnoviti posredovanje između Izraelaca i Palestinaca nakon stanke od godine dana.

Powell će u sklopu bliskoistočne turneje posjetiti još i Egipat, Jordan i Saudijsku Arabiju ne bi li dobio arapsku podršku za novoga palestinskog premijera Mahmuda Abasa kojega Washington vidi kao izraleskoga partnera u pregovorima, umjesto predsjednika Jasera Arafata.

Mirovni plan za Bliski istok, poznat i kao "road map" u sadašnjem obliku nailazi na neslaganje izraelske vlade premijera Ariela Sharona. Izrael je SAD-u već predao popis komentara, novih prijedloga i dopuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan već u 2005. godini predviđa stvaranje palestinske države, a Sjedinjene Države dobivaju ključnu ulogu u odlučivanju jesu li dvije strane zadovoljile odredbe plana.

Palestinci ne vjeruju da će Powell dobiti Sharonovo odobrenje za toj dokument jer se njime predviđa i prekid gradnje i rušenje židovskih naselja diljem palestinskoga teritorija.

Idući će tjedan Powell posjetiti Rusiju, Bugarsku i Njemačku i ondje obrazlagati prijedlog UN-ove rezolucije koja bi SAD-u i Velikoj Britaniji dala pravo nadzora nad iračkim prihodima od nafte.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara