Colin Powell požuruje Tursku

AMERIČKI državni tajnik Collin Powell pozvao je u srijedu Tursku da što prije odobri dolazak američkih postrojbi na jugoistok zemlje koje bi uskoro mogle sudjelovati u operaciji obaranja režima predsjednika Sadama Huseina sa sjevera Iraka.

Powell, koji se nalazi na azijskoj turneji, pozvao je telefonom iz osobnog zrakoplova turskog premijera Abdullaha Gula da bi mu prenio zabrinutost zbog navodnog odugovlačenja službene Ankare da usvoji i provede odluku kojom se odobrava nazočnost američkih trupa na turskom tlu.

Turski parlament je u utorak trebao glasovati o davanju konačnog pristanka za dolazak američkih postrojbi, ali se od toga gotovo u posljednjem trenutku odustalo. Očekuje se da će se zastupnici o tom ključnom povijesnom pitanju izjasniti u četvrtak.

Takvo odgadjanje dolaska američkih vojnika tumači se ovdje nedovršenim cjenkanjem izmedju Washingtona i Ankare o čitavoj lepezi političkih, finacijskih i drugih otvorenih pitanja i problema.

Turska će u slučaju vojnog rješavanja iračke krize, bez obzira kakvi bili rezultati glasovanja u parlamentu, poslati oko 100.000 svojih vojnika na sjever te arapske zemlje. Time se žele postići tri odvojena cilja: prvo, zaštita oko milijun izbjeglica, drugo, očuvanje sigurnosti turkmenskog pučanstva koje poglavito živi u Kirkuku i Mosolu, gdje se nalaze ogromna naftna polja i, treće, sprječavanje kurdskih frakcija Jalala Talabanija i Massouda Barzanija da uspostave neovisnu kurdsku državu na iračkom sjeveru.

Prema pouzdanim informacijama, postoji još jedan važan razlog odlučnosti Turske da prekriženih ruku ne čeka konačni rasplet iračke apokalipse. Naime, uz sjeverni dio sirijsko-iračke granice nalazi se oko 5.000 separatista zabranjene marksističke Kurdske radničke stranke (PKK), koja teži odcjepljenju jugoistoka Turske. Vjeruje se da bi te snage mogle, uz potporu iračkih kurdskih frakcija, pružiti oružani otpor turskim snagama u slučaju prodora prema naftnim poljima.

Iračko veleposlanstvo u Ankari izrazilo je u srijedu razočaranje zbog mogućnosti da Turska dopusti stacioniranje izvjesnom broju američkih vojnika na sjeveroistoku zemlje. Prema nekim ranijim informacijama, u tom dijelu Turske bi se razmjestilo oko 20.000 američkih vojnika, dok bi 42.000 vojnika dobilo samo dozvolu prelaska preko turskog teritorija.

Njihovo zadržavanje u Turskoj bi se ograničilo na šest mjeseci. A to praktički znači da Pentagon računa sa brzom i učinkovitom vojnom akcijom koja bi sa iračke scene jednom zauvijek otjerala režim Sadama Huseina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara