Columbia je ostavila mnoštvo novih podataka

POSLJEDNJA misija Columbije bila je znanstveno najambiciozniji svemirski let zadnjih godina, i makar je većina podataka prikupljenih za 16-dnevna boravka u orbiti izgubljena, objavila je u ponedjeljak NASA, space shuttle je ipak dao mnogo novih podataka.

Columbia se u subotu na povratku u atmosferu raspala iznad Teksasa i poginulo je svih sedmero astronauta.

Činilo se da će se Columbia vratiti mnoštvom informacija. U raketoplanu je izvedeno više od 80 pokusa, a astronauti su radili 12-satne smjene kako se eksperimentiranje ne bi prekidalo.

´Nasreću, satelitska nam je veza omogućila da dobijemo golemu količinu informacija u realnome vremenu´, kaže Bill Readdy, iz NASA-ina odjela za svemirske letove. ´Mislim da će ova misija ipak dati iznimnu znanstvenu žetvu´.

Većina pokusa odnosila se na spašavanje života na Zemlji.

Jedna se studija bavila rastom tkiva raka prostate, s nadom da će dovesti do napretka u liječenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga je ispitivala izgaranje. Posada Columbije stvorila je najslabiji plamen ikad proizveden u laboratoriju, dvjestotinjak puta slabiji od plamena šibice.

Prema riječima NASA-ina znanstvenika Johna Charlesa, to je važno jer slabi plamen stvara manje čađe, a ´čađa je uzrok oko 60 tisuća prijevremenih smrti u Sjedinjenim Državama´.

Neki su pokusi graničili s neozbiljnošću. Tvornica parfema, znajući da ružin ekstrakt u svemiru miriše drukčije nego na Zemlji, platila je proizvodnju novoga mirisa u svemiru, namijenjenoga prodaji na Zemlji.

Evo i nekih rezultata.

Mahovina u bestežinskome stanju raste spiralno jer traži sjever. Čini se da mravi koji kopaju tunel kroz prozirni gel nisu svjesni bestežinskoga stanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara