CONDOLEEZZA RICE RAZGOVARALA S PALESTINCIMA

Savjetnica američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice razgovarala je u subotu s palestinskim dužnosnicima o provođenju mirovnog plana, nakon najavljenog izraelskog povlačenja s dijela okupiranih teritorija i očekivanog proglašenja prekida vatre palestinskih militantnih skupina. L

Rice je svoj kratki posjet regiji započela u subotu sastankom s palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom, a u nedjelju se treba sastati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i članovima izraelske vlade.

Očekuje se da će ona tražiti od dvije strane nastavljanje konkretnih koraka radi provođenja mirovnih "smjernica", pogotovu radi spriječavanja spirale nasilja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgledi za provedbu mirovnog plana povećani su posljednjih dana, nakon što su palestinske militantne skupine Islamski Džihad i Hamas načelno pristale na tromjesečni prekid vatre, pod uvjetom da Izrael prekine napade na njihove čelnike i ispuni neke druge uvjete, te nakon što je Izrael najavio povlačenje svojih postrojbi iz pojasa Gaze i Betlehema na Zapadnoj obali.

Očekuje se da će Rice Palestince obavijestiti kako prekid vatre nije dovoljan korak, te da će zatražiti raspuštanje militantnih skupina. Palestinski dužnosnici upozorili su kako bi svaka konfrontacija palestinskih vlasti s tim skupinama značila međupalestinski građanski rat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara