Condoleezza Rice zaustavila proglašenja izvanrednog stanja u Pakistanu

AMERIČKA državna tajnica Condoleezza Rice pomogla je odvratiti pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa od proglašenja stanja izvanredne opasnosti u državi, piše CNN. Rečeno je kako Musharraf razmišlja o tom potezu kako bi uveo vladavinu vojske i ukinuo demokratske slobode u jeku predsjednikove zabrinutosti za pitanje sigurnosti.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack izjavio je kako je Rice nazvala Musharrafa i njihovu konverzaciju okarakterizirala uspješnom. Vladini izvori su potvrdili da je Rice nazvala pakistanskog predsjednika nakon medijskih izvještaja o mogućnosti proglašavanja izvanrednog stanja.

Nedavni su izvještaji Međunarodne krizne skupine ukazali da Musharraf razmišlja o jačanju svoje moći zbog sve većeg jačanja opozicijskih pokreta. Islamabad smatra kako se mjera izvanrednog stanja razmatrala zbog sve veće prijetnje državnoj sigurnosti u regijama pod plemenskom vlašću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos navodnom slabljenju Musharrafove vlasti, američki su vojni dužnosnici duboko zabrinuti jer predsjednik proglašenje izvanrednog stanja smatra realnom opcijom, izvještava CNN-ova suradnica iz Pentagona Barbara Starr.

Pakistanski ministar informiranja Tariq Aziz izvanredno stanje smatra prihvatljivom opcijom, pogotovo ako se pogorša situacija u sjeverozapadnoj provinciji Pakistana koja graniči sa Afganistanom.

Odnosi između Musharrafa i afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija su zategnuti od kada su afganistanski dužnosnici optužili Pakistan da talibanima i borcima al Qaede dozvoljavaju da se regrupiraju i kriju uz sjeverozapadnu granicu s Afganistanom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara