Condoleezza Rice završila posjet Turskoj

Američka državna tajnica Condoleezza Rice odbacila je u nedjelju na konferenciji za tisak, koju je održala zajedno sa svojim turskim domaćinom Abdullahom Gulom, naglašene bojazni službene Ankare da bi Kirkuk, na sjeveru Iraka, mogao postati "kurdski grad", a njegovi stanovnici Turkmeni građani "drugoga reda". L

"Kirkuk će biti otvoreni grad, slobodno mjesto svih onih koji u njemu žive", rekla je. Riceova je naglasila nužnost očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Iraka.

Ona je osudila djelovanje militantnih pripadnika u Turskoj zabranjene marksističke Kurdske radničke stranke (PKK-a).

Rice izazvala pravi val turskog oduševljenja kada je nagovijestila razmatranje pitanja opravdanosti međunarodne izoliranosti tzv. Turske Republike Sjeverni Cipar, koju priznaje samo vlada u Ankari.

Promjena tog američkog stajališta došla je nakon odbijanja ciparskih Grka da na referendumu u travnju 2004. private plan UN o ponovnom mirnom ujedinjenju otočke drzave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Condoleezza Rice pozvala je u nedjelju na veći doprinos svih zainteresiranih strana u razrješavanju dugogodišnjeg izraelsko-palestinskog konflikta.

Rice je iz Ankare naložila američkom posredniku za Bliski istok Williamu Burnsu da hitno otputuje u Kairo, kako bi sudjelovao u pripremi summita izraelskog premijera Ariela Sharona i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Rice je u nedjelju poslijepodne otputovala iz Ankare za Izrael. Tijekom dvodnevnog boravka ona će, kako je to potvrđeno u Ankari, imati odvojene susrete i razgovore sa izraelskim premijerom Sharonom i palestinskim čelnikom Abasom.

(Hina) xskon ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara