Čović u par dana na dionicama Plive zaradio više od devet milijuna kuna?

Čović u par dana na dionicama Plive zaradio više od devet milijuna kuna?

ŽELJKO ČOVIĆ, predsjednik Uprave Plive, prošlotjednom je kupnjom 12.000 redovnih dionica Plive po unaprijed utvrđenoj zajamčenoj cijeni od 358,16 kuna po dionici, mogao zaraditi pet milijuna kuna u jednom danu.

Od 12.000 dionica kupljenih 21.srpnja, a koje čine 0,0645 posto u ukupnom temeljnom kapitalu Plive, 11.750 dionica Čović je darovao članovima svoje obitelji, dok je 250 dionica dao  u dobrotvorne svrhe Udruzi invalida cerebralne paralize "Snaga".

Dakle, u samo jednom danu Čović je svojoj obitelji osigurao profit od oko pet milijuna kuna, pri čemu taj iznos, logično, može i rasti, barem ako je gledati po tržišnoj cijeni Plivinih dionica od prošlog petka, a koja je duplo veća od opcijske cijene po kojoj je Čović kupio dionice te iznosi 771 kunu. Obzirom na te brojke, Čović je prodajom 12.000 dionica u posljednjih nekoliko dana mogao zaraditi vrtoglavih 9,252,000 kuna.

No, tu Čovićevoj potencijalnoj zaradi i dalje nije kraj. Naime, predsjednik Uprave Plive mogao bi preuzimanjem Plive postati "teži" za još koji milijunčić. Kupivši 12.000 dionica prošli tjedan, Čović je iskoristio opciju za 2001. godinu, a koju je mogao iskoristiti nakon isteka od tri godine, dakle već 2005.

Stvar je, naime, u tomu da u slučaju preuzimanja tvrtke (u slučaju Plive, podsjećamo, u najužoj se konkurenciji trenutno spominju islandska tvrtka Actavis te američki Barr Pharmaceuticals) dioničarima dospijevaju sve dosad ugovorene opcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom slučaju, ako Čović u svom posjedu ima još koju opciju u proteklih nekoliko godina, njegov prefiks "multi" ispred milijunaš mogao bi dobiti na još većem značenju. Pri tomu bi Čoviću neiskorištene opcije na kupnju dionica, a kojih bi ugrubo moglo biti 50-tak tisuća, iste mogle donijeti 20-25 milijuna kuna zarade.

Iako se sve čini legalnim, postoji ograničenje koje propisuje Zakon o preuzimanju dioničkih društava, a u čijem 11. članku stoji da "nakon što stjecatelj obavijesti izdavatelja o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje, uprava izdavatelja do okončanja ponude za preuzimanje ne smije  bez odobrenja glavne skupštine, odlučiti da društvo stekne ili otuđi vlastite dionice".

Kako će Čovićevo kupovanje nemalog broja dionica u ovo za Plivu osjetljivo razdoblje okarakterizirati Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, pokazat će se u narednom periodu.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara