ČOVIĆ ZADOVOLJAN ŠTO EU PREUZIMA POLICIJSKU MISIJU U BIH

Hrvatski član bosanskohercegovačkog Predsjedništva Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo odlukom Europske Unije da preuzme policijsku misiju u BiH i najavama sa summita u Kopenhagenu da EU želi zamijeniti misiju NATOa (SFOR) u BiH.

Te bi promjene cijeloj cijeloj regiji otvorile vrata europskih integracija, kazao je Čović nakon povratka sa zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku gdje je označen završetak policijske misije UN-a u BiH.

´To je upravo na tragu onoga što mi zagovaramo. Usporedo s takvim ovlastima šire europske zajednice na prostoru Bosne i Hercegovine mi moramo provesti reforme sljedećih godinu dana kako bi se stvarno snažno otvorila vrata za mogućnost prijema čitavog ovog balkanskog paketa´ u Europu´, rekao je Čović u telefonskoj izjavi medijima u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je ustvrdio da većina veleposlanika zapadnih zemalja u UN-u smatra da bi, ´kad je u pitanju sigurnost na Balkanu, odgovornost trebala preuzeti Europska Unija´, ali i da će SAD ostati uključena u osiguranje stabilnosti i mira u regiji. Po njegovim riječima, nakon razgovora s dužnosnicima State Departmenta ´jasno je da interes Amerike ostaje na prostoru Balkana´ ali da u ´operativnom smislu oni to žele prepustiti EU´.

Hrvatski član Kolektivnog šefa države očekuje da će, nakon uspostave Vijeća ministara BiH, domaće vlasti u sljedećem četverogodišnjem mandatu u partnerskom odnosu s međunarodnom zajednicom postupno preuzeti svu odgovornost na sebe tako da ´Visoki predstavnik više neće morati donositi odluke umjesto nas´.

Čović je opetovao da novoizabrane vlasti očekuje velik posao na uspostavi pune ustavnopravne jednakosti za sva tri naroda, gospodarske stabilnosti i poštivanju ljudskih prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara